- Resett - https://resett.no -

Gunhild Stordalens samarbeidspartner i hardt vær

Det berømte medisinske tidsskriftet The Lancet underkaster seg radikal politikk.

Det britiske medisinske tidsskriftet The Lancet har lenge vært ansett som blant de fremste av vitenskapelige medier, med hovedfokus på medisinsk forskning. The Lancet ble grunnlagt allerede i 1823.

De ble godt kjent i Norge i forbindelse med samarbeidet med Gunhild Stordalen og hennes hjertebarn EAT. EAT-Lancet-rapporten fra januar 2019 ble gjenstand for masse kritikk [1] i utlandet, selv om et samlet media hyllet prosjektet her hjemme.

annonse

Les også: Kjetil Rolness: Hva skal Gunhild Stordalen med PR-byrå når hun har NRK? [2]

Nå blir The Lancet utsatt for kraftig kritikk i Wall Street Journal [3] (WSJ). Bakgrunnen er at tidsskriftet har publisert en omtale av boken Dying of Whiteness [4] av Jonathan Metzl. I artikkelen kan man blant annet lese:

«(Vi) kan for tiden kan observere en økning i hvite dødsfall, men koblingen mellom hvit rasistisk terror og for tidlig død ser ut til å bli oversett i offentlig og akademisk diskurs.»

«Metzl undersøker hvordan hvite amerikanere bevæpner seg selv med våpen eller stemmerett, og forsøker individuelt å sikre at de beholder fordelene av sin hvithet (…) Fra våpenlover til reduserte investeringer i statlige programmer, Metzl karakteriserer hvite frihetsverdier som han ser som en fare for hvite liv og fremtid som «Å dø av hvithet» (…) Metzl utrykker og historiserer elegant den rasistiske bakgrunnen for hvite interesser som våpenfanatisme og small government–politikk.»

WSJ kommenterer:

– Hvis noen vil skape en mer fornærmende og mindre forsvarlig versjon av Clinton’s «deplorables»-argument, kunne de fort ende opp med dette essayet i The Lancet.

Rhea Boyd har skrevet bokomtalen [5]. Boyd er utdannet barnelege, og er tilknyttet  «Kontoret for mangfold og inkludering [6]» ved Harvard T.H. Chan. Hun har undervist i «strukturell ulikhet og helse», og undersøkt hvilken «negativ effekt skadelig politipraksis har på barns helse».

Les også: Det finnes ikke «hvite privilegier» – bare bortskjemte oljebarn som sutrer for mye [7]

Privilegier gir mentale sykdommer

annonse

Hun skriver at plagene hvite lider av, som selvmord, leversykdommer, narkotikamisbruk og alkoholforgiftning, gjerne beskrives som «en konsekvens av desperasjon». Men for Boyd handler det mer om «større muligheter til å skaffe seg våpen og tilgang til resept på opiater».

– Hvite pasienter lider altså av mentale problemer og avhengighet av narkotika og alkohol nettopp fordi de er privilegerte? spør WSJ.

WSJ skriver videre at The Lancet gjerne kan forsøke å bortforklare med at det kun dreier seg om en bokomtale. Men The Lancet beskriver seg selv som verdens ledende medisinske tidsskrift. WSJ spør:

– Hva har Dr. Boyd’s påstand om at «konsekvensene av strukturell hvithet er dødelig» med medisinsk eller vitenskapelig kunnskap å gjøre?

Et siste avsnitt fra Boyd’s bokomtale:

«Metzl skisserer på en intrikat måte dette strukturelle rammeverket, men forankrer det for ofte til en emosjonell grunnmur som hans analyse både kritiserer og er bygget på. Kanskje derfor er hans konklusjon å «promotere sunnere og mer selvreflektive rammeverk (…) av strukturell hvithet», mens den eneste løsningen er å eliminere hvithet fullstendig.»

WSJ avslutter tørt:

– Konsekvensene av å publisere denne artikkelen kan bli fatale for The Lancet.

Tegn abonnement [11] eller støtt oss på andre måter [12] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474