Illustrasjonsfoto Jarlsberg ost. FOTO: Pixabay
annonse
annonse

Mer enn 20 arbeidsplasser i Felleskjøpet kan stå i fare når Tine flytter osteproduksjonen for utenlandsmarkedet til Irland og vil bruke europeisk melk.

Felleskjøpet vurderer å legge ned kraftfôrfabrikkene i Florø og Balsfjord, for å flytte produksjonen til andre fabrikker, melder NRK.

Bakgrunnen for flyttingen er bortfallet av 100 millioner kroner i eksportstøtte til Jarlsberg-osten.

annonse

– Bortfallet av eksportstøtte til Jarlsberg gjør at Felleskjøpet forventer en nedgang i salget av kraftfôr og omsetning på om lag 50.000 tonn. Det gjør at vi ser på hvordan vi skal tilpasse oss markedet, sier kommunikasjonssjef Thomas Skjennald i Felleskjøpet til NRK.

I Florø kan 11 fast ansatte og tre lærlinger miste jobben, mens åtte arbeidsplasser står i fare i Balsfjord.

Det er styret i Felleskjøpet som skal avgjøre framtiden til de to fabrikkene, melder NRK.

Verdensberømt ost

annonse

Jarlsberg-ost er en gautaler, som er en mellomting mellom emmentaler (sveitserost) og gauda.

Produksjonen startet sent på 1950-tallet, og i 1961 begynte den første, forsiktige eksporten av Jarlsberg-ost.

25 prosent av Jarlsberg-osten som ble solgt i utlandet per 2015 var produsert i Norge. Ni prosent av norsk melkeproduksjon gikk i 2015 til eksportert Jarlsberg, og dette tilsvarte melkmengden produsert på 750 melkebruk.

Utenfor Norge er forbruket størst i USA og Australia, og ifølge TINE er Jarlsberg den mest kjente og solgte importerte spesialosten i USA.

Osten blir også produsert på lisens av Alpine Cheese i Ohio, som ble kjøpt av TINE SA i 2012, og Jarlsberg blir også produsert på lisens i Irland.

annonse

Gjennom årene er det eksportert flere hundre tusen tonn Jarlsberg-ost. Eksport av TINE-produsert Jarlsberg-ost har vært i fokus blant annet fordi landbruksstøtte har vært brukt til å subsidiere den eksporterte osten.

Den norske forretningsmannen og redaktøren Trygve Hegnar har hevdet at eksport av Jarlsberg-ost i tidsrommet 1988-2016 har blitt subsidiert med rundt 40 milliarder kroner fra norske forbrukere og skattebetalere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon