Pelsdyroppdretter Per Haugstads oppdrettsanlegg for mink. Illustrasjonsbilde. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
annonse
annonse

Ny rapport viser ruin for pelsdyrbøndene: 73 prosent av verdiene er det gjennomsnittlige tapet pelsdyrbønder lider med regjeringens erstatning.

Konkurser, milliontap og store personlige påkjenninger blir resultatet for pelsdyrbøndene, dersom regjeringens erstatningsordning blir stående uendret, viser en rapport Norges Pelsdyralslag har utarbeidet, basert på vurderinger av 12 pelsdyrbønder.

Rapporten er utført av uavhengige takst- og regnskapsmiljøer.

annonse

Pelsdyrbøndene krever svar fra landbruks- og matminister Olaug Bollestad, fordi bøndene mener hun er ansvarlig for at de samlet taper over 110 millioner kroner på erstatningsforslaget fra regjeringen.

Artikkelen fortsetter under.

Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon

annonse

Grundig dokumentert

– Det er grundig dokumentert hvor urettferdig og urimelig erstatninga slår ut, men det er sjokkerende og opprørende å se disse tallene. Det er viktig å understreke at takstene kun ser på det bøndene taper direkte relatert til pelsdyrdrifta.

– Mange vil miste mye mer som konsekvens av at så mye av drifta faller bort, sier Jan Ove Horpestad, leder i Rogaland Pelsdyrlag.

Horpestad ligger selv an til å tape over fem millioner kroner. Dette til tross for at statsråd Bollestad selv omtalte tapet hans som «urimelig», da Stortinget behandlet forbudet mot pelsdyrhold juni i fjor.

– Stortinget har tydelig vedtatt at vi skal holdes skadesløse med erstatninga. Urimelige utslag skal unngås. Det er ingen som kan påstå at erstatninga nå gjør det.

– Jeg håper at nok et møte med bøndene vil få statsråden til å tenke seg om på nytt. Hvis ikke ligger det an til at også Stortinget har fått nok av denne saken og vil rydde grundig opp, sier Horpestad.

annonse

Norges Pelsdyralslag har selv satt i gang et omfattende og tidkrevende arbeid med taksering av alle pelsdyrgårdene i Norge.

Den nye rapporten er bygd på dette arbeidet, som av fagfolkene som står bak også er blitt presentert og forklart i en høring i Næringskomiteen på Stortinget før jul i fjor.

Artikkelen fortsetter under.

Frp-stortingspolitiker varsler omkamp om pelsdyr

FrP-utgang gir håp

Det var Venstre som kjempet gjennom et forbud mot pelsdyrhold, da de gikk inn i Solberg-regjeringen, til tross for at Høyre, KrF og Frp alle hadde programfestet å videreføre næringen.

Etter at FrP forlot regjeringen forrige uke, er det blitt tent et nytt håp for bøndene. Stortinget skal nemlig behandle et representantforslag om bedre erstatningsordning, fremmet av Senterpartiet, i løpet av februar.

Arbeiderpartiet har lovet å støtte forslaget, og nøkkelpolitikere i FrP har gjort det klart at de nå også vil stemme for full erstatning – om ikke regjeringen selv forbedrer ordningen kraftig.

– Vi håper og tror selvfølgelig at FrP nå vil gjøre det som er riktig og støtter forslaget til Senterpartiet, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

– Vi vet at mange i Høyre, KrF og selv Venstre er enige med oss i at denne erstatningsordninga er en katastrofe. Granavolden-erklæringa sier at næringa skal forbys, men den krever ikke på noe slags vis at bøndene skal ruineres. Nå må politikerne klare å ta ansvar, avslutter Skadsem.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon