Sylvi Listhaug og Trygve Magnus Slagsvold Vedum. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
annonse
annonse

Seniorrådgiver Ole Asbjørn Næss i Geelmuyden Kiese spekulerer i hvordan det vil bli fremover med populistpartiene Senterpartiet og Fremskrittpartiet på hver sin side.

Innlegget er publisert på GKNordics hjemmesider.

– Regjeringserklæringen til den nye regjeringen Solberg ble levert i en setning av Lasarus Hareide i Dagsnytt 18 fredag. «Jeg vil bli en samferdselsminister som ser hele verden,» sa Bømlos store sønn.

annonse

Les også: Svensk teolog: – Høyrepopulismen fanger opp en dyp, menneskelig lengsel etter sammenheng og tilhørighet

Næss skriver at det var i gamle dager at en samferdselsminister tenkte på transport av folk og fe. I dag er det klimautfordring og klimaflyktninger som er viktigst.

– Kynikerne blant oss, herunder undertegnede, noterer at med Hareide i spissen etterlates nå et enormt rom til alle som har et noe mer realistisk syn på verden.

annonse

Han forteller at Norge utgjør en promille i verden, og hva vi foretar oss utgjør ingen forskjell. Vår befolkning er knapt en bydel i Mexico City, og at Kinas økning av klimautslipp er ti ganger større en hele det norske utslippet. Likevel igangsettes det en rekke kostbare tiltak, som knapt nok har noen virkning. Men vi utvinner olje og har råd til det.

Les også: Nasjonalpopulismen mot det liberale demokratiet

– Verden blir kokt, men vårt svar er ineffektive tiltak som er for kostbare for alle andre og som sminker vår egen oljeproduksjon. Tror noen at verden blir imponert?, spør seniorrådgiveren i Geelmuyden Kiese.

Næss sier at det blåser en protestvind over verden, og med Frp ute av regjering har den også kommet til Norge.

– Liker du vinden, sier du at den er «folket» mot eliten. Misliker du den, vil du si at slaget står om utenforskapet: Hvem skal norske menn uten utdannelse i grisgrendte strøk med dieselbil stemme på?

Dagens populisme.

annonse

Konsekvensen av globalisering er at svette blir billigere og kompetanse dyrere. De ufaglærte må sloss om jobbene, mens fagfolk blir headhuntet.

Den andre er at velferdsstater tiltrekker brukere fra andre land, og de kommer i køen til de ufaglærte som er utkonkurrert på arbeidsmarkedet. De blir forbannet, især når ungen er de eneste norske i klassen.

Les også: Steve Bannon snakker om populismen i verden

– Den tredje er at velgerne kan stemme ved stortingsvalg hvert fjerde år, men resten av tiden er det skarpskodde lobbyister, og de som forstår systemet som har mest å si.

I dette ligger det et stor potensial for Sp på venstresiden og Frp på høyresiden, nå ligger de på rundt 30 prosent, men Ness spår at de snart vi nærme seg 40 prosent. Det begrunner han med følgende.

– Erna Solberg kort oppsummert, er ekstrem pengebruk, men tjenestene er neppe blitt bedre, reallønnene har stagnert, produktivitetsveksten er elendig, kronekursen stuper, og innvandringen har vært formidabel, mens integreringen går omtrent like dårlig som før.

– Utenforskapet blir det nye etablissementet. Som i USA. Let’s make Norway great again!, avslutter Ness.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon