Israels statsminister Benjamin Netanyahu pg president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Donald Trumps konsept for en løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne gir høyresiden i Israel medhold på de fleste punkter. 

Protestene fra palestinske representanter er merkbare. De avslår konseptet uten videre. Palestinavennlige aktivister i Norge er også i opprør. Norsk Folkehjelp skriver i en pressemelding at «den såkalte fredsplanen er provoserende ensidig, en undergraving av folkeretten og FN og Norge må ta sterk avstand fra planen.» På lederplass skriver VG at det «ligner ikke engang en avtale, bare en plan som tilgodeser en part i konflikten.»

Det er USAs nye posisjon med å godkjenne de jødiske bosettingene på Vestbredden og legge dem inn under et fremtidig Israel, samt en konkretisering av grensene mellom Israel og en palestinsk stat og en erklæring om at flyktninger fra 1948 og etterkommere av disse ikke har rett til å returnere til Israel som skiller dette konseptet fra tidligere utkast, inkludert Oslo-avtalen fra 1993. I tidligere samtalefaser ble alltid disse spørsmålene skjøvet til fremtidige konsultasjoner.

annonse

Men dermed skjøv man bare på de elementene som det aldri var særlig sannsynlig å forvente noen enighet om. Israels forhandlingsposisjon har vært for sterk og palestinske lederes tap av prestisje for stort ved å gi etter.

Jerusalem, bosettinger, flyktninger

Trumps startet i 2017 med å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flyttet ambassaden etter. Og nå etablerer USA ytterligere realiteter for den fremtidige politiske dynamikken. Man kan nok si at dette konseptet i all hovedsak gir den israelske høyresiden det den vil ha, men samtidig kan det tjene som en realitetsorientering til såvel palestinerne til de kreftene i Midtøsten og i Vesten som har støttet opp om deres fortsatte «motstandskamp».

annonse

USA har allerede fått Egypt, De forente arabiske emirater og Oman til å ta til orde for at palestinerne må forhandle med Israel på bakgrunn av Trumps konsept. Heller ikke Saudi-Arabia har avvist det. Det er indikasjon på noe som har vært tydelig en stund: andre arabiske stater begynner å se på palestinernes politiske krav som et problem snarer en som en politiske mulighet, slik de gjorde tidligere. De ønsker heretter mer stabile forhold, inkludert mer pragmatiske forbindelser til Israel for sine egne stater. Dermed har de også interesse av at palestinerne lemper på sine krav.

Les også: Ambassadør Kåre Aas respekterer Donald Trump. Ja, tenk det

USA har gitt palestinerne fire år på å venne seg til konseptet. Som gulrot har Trump lovet massiv økonomisk bistand. Mellom Gaza og Vestbredden skal det bygges tunnel. Konseptet kan ikke forventes å bli akseptert eksplisitt av noen palestinske representanter, men det vil uansett etablere en del politiske realiteter for fremtiden. Benjamin Netanyahu har allerede varslet at Israel formelt vil annektere territorium i tråd med det kartet Trump har lagt frem, kanskje allerede til helgen.

Norges rolle

Norge har i årevis spilt en aktiv meglerrolle i denne konflikten i Midtøsten. Trumps metode om å skjære gjennom fastlåste posisjoner er ikke slik det ønskes velkommen av de mest fremtredende norske representanter. Men konseptet er nå en politisk realitet, og det er nødvendig at også norsk utenrikspolitikk omstiller seg til det faktum.

Slik styrkeforholdet er, kommer Israel til å få det som høyresiden der nede vil. Lik det eller ei, men det er en realitet.

annonse

Les også: Petter Tuvnes anmelder: – Beskrivelsene av den første tiden med Resett er sjokkerende

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon