Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Natos generalsekretær er positiv til USAs president Donad Trumps oppfordring om at Nato må gjøre mer i Midtøsten, men ikke i form av store kampoperasjoner.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fortalte hvordan han mener forsvarsalliansen bør møte Trumps ønske om et mer aktivt Nato i Midtøsten i et intervju i NRKs Politisk kvarter torsdag.

– Jeg er trygg på at Nato kan gjøre mer. Ikke først og fremst i form av store kampoperasjoner, men i form av å trene og bygge lokal kapasitet. Det er mye bedre om vi kan gjøre lokale styrker og lokale regjeringer i stand til å bekjempe terror selv og stabilisere sine egne land, enn om Nato går inn i store kampoperasjoner, uttalte Stoltenberg.

annonse

– Vi gjør det allerede i dag i Tunis og Jordan og i noen grad i Irak, og vi har en ganske stor treningsmisjon i Afghanistan, påpeker Stoltenberg, og legger til:

Betraktes som fremmede

– Når Nato går inn med militære styrker i kampoperasjoner vil vi alltid bli betraktet som fremmede, som potensielle okkupanter, så det er ikke en bra situasjon å være i for Nato eller det landet.

Det var etter Irans gjengjeldelse mot amerikanske baser i Irak i kjølvannet av USAs likvidering av generalen Qasem Soleimani at Trump ba Nato engasjere seg mer i Midtøsten.

Han ga det også et eget navn «NATOME» som han forklarte som en forkortelse for Nato-Middle-East.

annonse
Tar ikke over Irak-ansvar

Stoltenberg understreker at det ikke er snakk om at Nato kan ta over alt det USA-ledede engasjementet i Irak.

– Jeg tror ikke Nato skal ta over alt, men jeg tror Nato kan gjøre mye mer når det gjelder å gjøre land i stand til å forsvare seg selv, sier Stoltengerg.

Han sier Nato er i dialog med Irak om hvordan alliansen kan bidra mer.

– Men først og fremst gjennom å trene dem og hjelpe dem til å bygge egen kapasitet, ikke ved store kampoperasjoner, understreker han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon