Jean François Bohnert fra fransk økokrim snakker med pressen etter forliket med Airbus. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Airbus skal betale bøter på totalt 36 milliarder kroner til Storbritannia, Frankrike og USA for å sette punktum for årevis med korrupsjonsgranskinger.

Airbus opplyste tidligere i uka at selskapet i prinsippet er enig om et forlik, og at et tilsvarende beløp er satt av for å dekke utgiftene til bøtene. Fredag ble avtalene godkjent av domstoler i alle de tre landene, som hyller samarbeidet seg imellom.

Ifølge Frankrikes nasjonale påtalemyndighet har den europeiske industrigiganten under forhandlingene om forliket erkjent å ha begått korrupsjon.

annonse

Korrupsjonsanklagene er knyttet til Airbus’ salg av fly og satellitter mellom 2004 og 2016.

– Airbus har iverksatt betydelige tiltak for reform og for å sikre at denne opptredenen ikke vil gjenta seg, sier selskapet i en uttalelse.

Av bøtene på 36 milliarder kroner skal Airbus betale 20,5 milliarder til Frankrike, 10 milliarder til Storbritannia og 5,5 milliarder til USA. Totalbeløpet er høyere enn Airbus’ samlede overskudd i 2018.

annonse

USAs føderale påtalemyndighet har anklaget Airbus for å ha drevet en mangeårig korrupsjonskampanje verden rundt. Gjennom bestikkelser og falsk rapportering over fem år sikret Airbus seg verdifulle lisenser for å eksportere amerikansk militærteknologi, ifølge etterforskerne.

Airbus ønsker forliket velkommen og ser fram til å legge bak seg skandalen, som har skadd selskapets rykte og ført til endringer både i ledelsen og interne retningslinjer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon