Oslo 20180520. Illustrasjonsbilde på strøm, høyspentmast, energi, energipriser, strømpriser, strømkabel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Rekordvarmt vintervær med regn og vind sender strømprisen rett ned. Januar fikk de laveste prisene vi har sett siden 2005.

Som så ofte tidligere, er det været som forklarer mye av prisnedgangen. Men denne siste måneden har vært helt spesiell.

For Norges del er det blitt målt nye varmerekorder for januar på rundt hundre ulike steder i landet, flere titalls steder har satt nedbørsrekord og Oslo opplevde nesten sin første januar uten snøfall.

annonse

De uvanlig høye temperaturene har naturlig nok gjort at vi bruker mindre strøm til oppvarming. Samtidig har mye vind og nedbør bidratt til å øke kraftproduksjonen. På denne måten har det milde, våte januarværet vært med på å presse strømprisen nedover.

Artikkelen fortsetter under.

Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet

Prisreduksjon på 35 prosent

annonse

Prisen for januar havnet altså på 24,10 €/ MWh (244,59 kr./ MWH) i Norden.

Dette er ned hele 35 prosent fra desember måned, og det er under halv pris i forhold til prisene vi så i januar i fjor. Vi må faktisk helt tilbake til 2005 før vi finner en lavere januarpris enn nå i 2020.

Det ikke bare varmen og regnet som har gjort januar til en spesiell måned i år. Den gode vindkraftproduksjonen har også spilt inn.

Nord-Sverige er det området det er bygget ut mest vindkraft i Norden. Med mye vindkraft i tillegg til mye vannkraft, har Nord-Sverige et enormt overskudd av strøm.

Dermed er det ikke overraskende at befolkningen her fikk de laveste prisene i januar.

annonse

*MWH = Megawatt timer

Svak økonomi og virusfrykt

I tillegg til at vindturbinene leverer godt med kraft i markedet, er også bruken av gass og kull betydelig redusert på grunn av de milde temperaturene.

Og når Europa preges av mindre etterspørsel og gode lagre av både kull og gass, da faller prisene også på disse produktene. Kullprisen har falt med hele 30 prosent på ett år, mens gassprisen er blitt halvert i samme periode.

I tillegg til varmt vintervær, er energimarkedene også tynget av svake økonomiske tall og frykt for en videre spredning av corona-viruset.

Både aksjebørser og råvarepriser verden over har opplevd fallende priser de siste ukene, i en utvikling der usikkerhet og frykt ser ut til å være fellesnevneren.

Lave priser også fremover

Prisene frem i tid er også preget av et stort overskudd i ressursbalansen i Norden og svake energipriser i Europa.

annonse

Fremtidskontaktene for strøm i Norden har falt mellom 20 – 50 prosent gjennom januar måned.

Markedsaktørene priser nå hele 2020 til ca. 22 €/MWh (223,28 kr/ MWH), som da begynner å nærme seg de rekordlave prisene vi så i 2015 (21 €/MWh).

Kilde: Entelios – et heleid datterselskap av Agder Energi AS

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon