USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton ved sin egen bolig i Bethesda, en forstad til Washington. Foto: Luis M. Alvarez / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Allerede i mai ba Donald Trump sin nasjonale sikkerhetsrådgiver om hjelp til å presse Ukraina til å sverte demokrater, skriver John Bolton i sin nye bok.

I den aktuelle samtalen skal Trump ha spurt Bolton om å legge til rette for et møte mellom presidentens private advokat Rudolph Giuliani og Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj, skriver The New York Times fredag.

At dette skal ha skjedd allerede i mai, er oppsiktsvekkende ettersom det er over to måneder før Trump i en telefonsamtale ba Ukrainas president om å etterforske USAs tidligere visepresident Joe Biden og sønnen Hunter. Trump anklages for å ha holdt tilbake amerikansk militærhjelp for å presse Ukraina til å starte etterforskningen.

annonse

Ifølge Bolton selv lot han være å ringe den ukrainske presidenten.

Trump: Intet møte

Trump avviser Boltons beskrivelse.

– Jeg instruerte aldri John Bolton til å ordne et møte for Rudy Giuliani – en av USAs fremste korrupsjonsjegere og den utvilsomt største borgermesteren i New Yorks historie – med president Zelenskyj. Det møtet skjedde aldri, heter det i en uttalelse fra Trump.

annonse

I boka skriver Bolton også at fungerende stabssjef i Det hvite hus, Mick Mulvaney, var til stede under samtalen. Det var også Giuliani og Trumps rådgiver Pat A. Cipollone, ifølge Bolton, som forlot stillingen som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i september.

Giuliani benekter

Giuliani skal på den tiden ha planlagt en reise til Ukraina for å få i stand etterforskningene som Trump ønsket seg.

Også Giuliani avviser overfor NYT at samtalen fant sted. Han sier at slike diskusjoner med presidenten alltid ble holdt atskilt, og han avviser på det sterkeste at Cipollione og Mulvaney noensinne ble involvert i møter som handlet om Ukraina.

Bolton har ikke svart på avisens forespørsel om en kommentar.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon