Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Høyt prisnivå og coronaviruset gjør at lakseprisene falt 10 kroner per kilo fra nivået forrige uke. Mindre laksevolum sendes til Asia – noe som bidrar til å svekke prisene, skriver IntraFish.

Høyt prisnivå og coronaviruset gjør at lakseprisene denne uka falt med rundt 10 kroner per kilo fra nivået forrige uke, forteller markedsaktører nettstedet IntraFish har snakket med fredag.

– Det er et vanskelig marked. At prisene faller er noe vi har ventet veldig lenge på. Nivåer på over 70 kroner kiloen er ikke normalt, sier en eksportør til IntraFish.

annonse

Nivået lå for høyt – stor fisk med størst prisfall

Det er særlig vanskelig for laks med vekt på over 6 kilo. Mye av fisken i denne størrelsen går til Kina og andre markeder i Østen.

Normalt er den største fisken også den dyreste per kilo, men nå er det annerledes.

annonse

6 kg+ oppnådde denne uka i beste fall samme pris som 5–6 kg fisk, skriver IntraFish.

En oppdretter mener at «minst 80 prosent av prisfallet» skyldes at nivået rett og slett var for høyt i utgangspunktet.

– Det er mange som har all slags finurlige forklaringer på hvorfor priser faller og stiger. Ikke alt kan forklares logisk alltid, sier en lakseoppdretter til nettstedet.

Oppdretteren sier at tross av prisfallet på inntil 10 kr per kg for den største fisken, er det allikevel snakk om et behagelig nivå for selgerne.

Flyfrakt-sendinger til Kina stuper

IntraFish skriver at det ikke foreligger noen beskjed hos Mattilsynet fredag ettermiddag, om at kinesiske myndigheter skal ha innført midlertidig stopp på import av fersk laks.

annonse

Men uansett stuper flyfrakt-forsendelsene til Kina, skriver IntraFish.

– Prisfallet er størst for den store fisken. Det sier seg selv at det er ekstremt vanskelig i Kina nå, hvor nyttårsfeiringen er gjennomført samt at hele landet og transporten dit er kraftig lammet av coronaviruset. Der er det full stopp, sier en eksportør til nettstedet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon