Illustrasjonsbilde. REUTERS/Andreas Mortensen/File Foto
annonse
annonse

Tre personer er siktet for spionasje for saudiarabisk etterretning i Danmark. En norskiraner er siktet for å ha bistått fremmed etterretning på dansk jord.

Lederen for Politets etterretningstjeneste (PET) i Danmark, Finn Borch Andersen, omtaler de tre som ledende medlemmer av den iranske opprørsgruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA).

De tre mennene har sittet i dansk varetekt i lengre tid og er fra før siktet for å ha hyllet en terroraksjon i Iran.

annonse

ASMLA tok på seg ansvaret for angrepet mot en militærparade i byen Ahvaz i Khuzestan 22. september 2018, der 25 mennesker ble drept.

Gruppen har også stått bak flere andre bombeattentater og sabotasjeaksjoner i Iran og står på myndighetenes liste over terroristorganisasjoner.

Norskiraner

PET avdekket i fjor høst det de mener var en attentatplan mot en av ASMLAs ledere, som var bosatt i Ringsted i Danmark.

En 40 år gammel norsk statsborger av iransk opprinnelse ble pågrepet av svensk sikkerhetspoliti i Göteborg og deretter utlevert til Danmark. Der har han sittet i varetekt siden, siktet for å ha medvirket til å forberede attentatet.

annonse

Norskiraneren er også siktet for å ha bistått en fremmed etterretningstjeneste på dansk jord, men nekter straffskyld.

Iransk føringsoffiser

PET har også tatt ut siktelse mot en føringsoffiser i iransk etterretningstjeneste i forbindelse med det angivelige forsøket på å drepe en eksiliraner i Ringsted.

Mannen befinner seg ikke i Danmark og er derfor siktet in absentia for spionasje og forsøk på drap. Han blir nå etterlyst internasjonalt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon