Atle Berge i Ølen Betong har gått til søksmål mot staten. Her sammen med sin advokat Per Magne Ristvedt (til høyre). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Advokat Per Magne Ristvedt mener det er en indirekte sammenheng mellom Frode Berg- og Ølen Betong-saken.

Han sa i sitt innledningsforedrag mandag.at lik de to ansatte i det norske firmaet, ble også Frode Berg kontaktet av norsk etterretning. Men mens de to avviste forespørselen, fikk de ja fra Frode Berg, sa han.

– I den perioden de to ble tatt av russisk etterretning, var Frode Berg i full aktivitet i Russland. De var sannsynligvis på tå hev når det gjaldt norske informanter da de to fra Ølen Betong ble pågrepet. Hvordan hadde det gått om de hadde sagt ja? Da er det sannsynlig at de hadde endt opp som Frode Berg og havnet i russisk fengsel, sa Ristvedt i Oslo tingrett der tvistesaken behandles denne uka.

annonse

Saken gjelder erstatning som følge av påståtte rekrutteringsforsøk fra E-tjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mot to av selskapets nøkkelansatte, administrerende direktør Atle Berge og betongarbeider Kurt Stø.

Firmaet mener norsk etterretning gjennomførte amatørmessige forsøk på å rekruttere informanter i selskapet, som fra 2007 til 2008 satset flere hundre millioner kroner på etablering i Murmansk-området i Russland.

Saksøker krever opp mot 145 millioner kroner i tapt fortjeneste og andre kostnader.

Det er satt av fem dager til hovedforhandlingen som starter mandag 3. februar.

annonse
– Unik sak

Advokaten mente saken er unik i norsk rettshistorie.

– Hvem som helst kan bli vervet av norsk E-tjeneste, men skal det gjøres overfor amatører? Går det galt, kan det ikke være de som tar støyten, sa han.

Atle Berge selv er avventende til hva som vil bli lagt fram i retten.

– Det vil jo være andre folk som har andre syn i dette. Det er jo motstridende oppfatninger her av realiteter, og jeg håper vi får fram vår del. Hvis den kommer fram og blir trodd, så mener jeg at saken må være veldig klar, sier han til NTB.

Ifølge saksøker forsøkte norsk etterretning gjentatte ganger å verve de to på en uprofesjonell og lite diskré måte. Dette skal ha blitt fanget opp av russisk etterretning ved FSB. De to har forklart at de ble avhørt under tøffe forhold og utestengt fra landet i ti år.

annonse

– De ble pågrepet på åpen gate i Murmansk i Russland, mistenkt for å være informanter. De fikk vite at de visste at norsk etterretning hadde vært i kontakt med dem. De ble truet med både giftsprøyte og pistol under lange avhør, sa Ristvedt.

EOS-utvalget

Motparten, ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, bestrider at det er noen sammenheng mellom kontakten, innreiseforbudet og tapet som kreves dekket.

I sitt innledningsforedrag trakk han fram at saken ble fremmet for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget), men klagen ble trukket av saksøker.

– De trakk saken før den var ferdigbehandlet. Det var overraskende. Dersom det fører til at utvalget trekker sin undersøkelse, betyr dette at denne rettssaken blir dårligere opplyst, mente Sejersted.

Berge på sin side hevder regjeringsadvokaten har prøvd å instruere behandlingen av saken.

– Vi opplevde det som et ledd i å prøve å forskyve den. Når tiden går, skjer det ting. Jeg var innstilt på at saken kunne bli tatt opp. Hadde saken gått sin gang i utvalget, hadde den blitt lagt på bordet. Det er overhodet ikke oss imot, sier Atle Berge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon