Per Kristian Sbertoli i Zero. Skjermbilde: YouTube.
annonse
annonse

Områder der Norge gir mest bistand er også mest truet av menneskeskapte klimaendringer. Miljøstiftelsen Zero mener landene risikerer å bli ubeboelige og mener kampen mot kullkraft er viktigere enn bistand.

Blir oppvarmingen rundt ekvator fire grader, da vil mange av landene der bli ubeboelig i deler av året. Der ligger også de landene Norge ga mest bistand til i 2018: Sør-Sudan, Etiopia, Somalia, Colombia, Brasil og Malawi.

– Hvis vi bryr oss om verdens fattige, må vi sette alle kluter til for å unngå disse scenariene. Jeg tror at det vi kan gjøre innenfor klima, har langt større betydning for verdens fattige enn tradisjonell bistand, sier Per Kristian Sbertoli i Zero til Vårt Land.

annonse

Les også: Regjeringen sier nei til allianse mot kullkraft

Per Kristian Sbertoli er utdannet statsviter og har selv arbeidet med bistand, men byttet jobb da han forsto konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer. Han har bakgrunn fra Kristelig Folkeparti, og har arbeidet på Stortinget, partikontoret og i Oslo bystyre. Han har også hatt ulike tillitsverv i KrF og KrFU. I perioden fra 2010 til 2015 ledet han det politiske påvirkningsarbeidet i Plan Norge.

Zero er en Norsk stiftelse jobber mot nullutslippsløsninger for å begrense de menneskeskapte klimaendringene. Zero ble etablert i 2002 av personer fra Bellona og Natur og ungdom. Formålet er å fungere som en kompetanseorganisasjon. De skal framskaffe og spre kunnskap om teknologiske og politiske løsninger på problematikken rundt menneskeskapte klimaendringer.

annonse

Les også: Vindkraftmotstandere på Frøya oppfordrer til boikott av klimastiftelsen Zero

Sbertoli er fagansvarlig for finans i Zero

Han ser for seg at Norge går sammen med andre land og spør de landene med kullplaner om hva som skal til for for at de velger sol eller vind i stedet.

Han opplyser at utslippene fra kullkraft går ned, unntatt i Kina, der går de opp. Så samlet sett øker verdens utslipp. Kina og flere andre land kommer til å brenne enda mer kull i årene som kommer.

Hvor stor rolle kan Norge spille for å få til en slik satsing? spør Vårt Land.

annonse

– En avgjørende rolle. Norge har kapital, og kompetanse innen fornybar energi. Norge kan ikke alene gjøre alt som skal til for å stanse all kullkraft, men hvis vi går foran, er det grunn til å tro at vi får andre med, både andre land og investorer som ­ønsker å bidra til bedre løsninger for verden. Vi har fått til enorme ting på regnskog. Det er ingen grunn til at Norge ikke skulle få til noe i samme størrelsesorden på dette området, sier Sbertoli.

Les også: Zero tyr til ufine metoder for å skjule sannheten

Sbertoli understreker at regjeringen bør se på helheten og ikke bare tenke på bistandsbudsjettet.

– Vi forventer at utviklingsminister Ulstein og miljøminister Rotevatn tar skikkelig tak i dette i budsjettet for 2021, det siste statsbudsjettet før stortingsvalget.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon