Tidligere statsminister Gro Harlem Bruntland. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det heter gjerne i debatten at EØS-motstandere er uansvarlige og vil sette norske arbeidsplasser på spill. Sannheten er at ansvaret ligger hos politikerne som valgte EØS. 

Storbritannia er ute av EU, det er på sin plass å berømme britene, vel flertallet i det minste, for deres mot og besluttsomhet. Nå må Norge bruke momentet og si farvel til EØS. Internasjonalt samarbeid og handel med våre naboland er selvsagt helt avgjørende for Norge. Det er ikke sånn at vi kan være imot det, og likevel tro at Norge kan være velstående. 

Tvert imot, det er helt nødvendig for Norge som et utviklet, moderne og fremgangsrikt land at vi også er et utadvendt og åpent samfunn. Men åpenhet er ikke grenseløshet. Å samarbeide er ikke det samme som å underlegge seg.

annonse

Les også: Politimann: – Det er svært lite vi kan gjøre for å begrense innvandringen til Norge så lenge vi har EØS-regelverket

Uholdbar

EØS skulle aldri ha vært innført. Nå, bare på grunn av politikerne som fikk denne avtalen på plass, må vi i Norge også gjennom en kanskje veldig tungrodd, vanskelig prosess for å få den bort. Det er ikke EØS-motstanderne som er uansvarlige. Det er tvert imot politikerne som har skyld i at dette blir vanskelig, fordi de har inngått en avtale med EU som er uholdbar, og som uansett må byttes ut.

annonse

Norge stemte imot å bli medlem i EU. To ganger. Uansett hva man mener om det, må man forstå det grunnleggende udemokratiske i at politikerne likevel meldte oss inn i praksis, uten noen innflytelse. 

Dessuten, når norske politikere tegner skremselsbilder av et Norge uten EØS, er det betimelig å peke på Sveits. Et steinrikt land, som har vært særdeles velstående i lang tid, uten EØS. Selvsagt er det ikke sånn at norsk velstand står og faller på de mest problematiske trekkene ved EØS-avtalen. 

Demokratisk kontroll

NAV-skandalen viser for alvor at vi i Norge ikke lenger har demokratisk kontroll på vår egen rettsutvikling. Vi overlater den til andre lands politikere og byråkrater. Det kan ikke fortsette. Det er ikke holdbart. 

En eller annen avtale må vi ha. EU-landene er våre viktigste handelspartnere, og vi trenger å samarbeide med dem på noen nøkkelområder. For eksempel kan felles standardiseringer være viktige for å gjøre norske varer salgbare på kontinentet. 

Les også: Advokat om NAV-skandalen: – Norsk lov er underordnet EU

annonse

Norge er en vasall

Men noen grenser kan vi ikke tråkke over. EØS har gjort Norge til en vasall i praksis. Politikerne er maktesløse i møte med Brüssel før de tar det krevende grepet som selvfølgelig må komme; EØS-avtalen må enten reforhandles og endre karakter drastisk, eller erstattes helt av en ny avtale. 

De uansvarlige, de som nå setter Norges stabilitet på spill, er de som har inngått en uholdbar avtale som ikke kan vedvare. Det er de som må ta ansvar for eventuell turbulens når EØS ryker. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon