annonse
annonse

Første gang Resett fridde til redaktørforeningen, i september 2018, da betydde det kanskje noe. Men den forsmådde frieren var ikke kleinere enn at han fridde igjen for noen måneder siden. Foreninga måtte ha betenkningstid. Kom tilbake 11. februar, sa hun, så skal du få svar.

Tre måneder senere håpet nok foreninga på at Resett skulle krympe seg og angre. Men Resett ble større i antall lesere og delinger. Oppkomlingen har bedre kort på hånden. Men har han sjanse på foreninga?

Les også: Forskere har ikke funnet noe galt i Resetts presseetikk

annonse

Hvorfor gidder Resett søke?
Hva skal egentlig Resett med redaktørforeningen? Er det ikke bortkastet tid å spionere på noen som er så transparente at man lett ser gjennom dem? Resett vinner, uansett hva Norges godkjente redaktører beslutter. Sannheten er først sjokkerende, så ser man den, om man vil se den. Og om Resett nektes medlemskap, kan Resett bare starte en ny redaktørforening, slik mange forfattere i Norge startet en ny forfatterforening. Historien kan sementeres. Men om man blir stående i kvikksanden blir man slukt av samtiden.

MSM mister lesere og troverdighet. Sannhetsspredningen bare eskalerer i sosiale medier. Man må ikke glemme at mye av grunnen til at MSM «holder stand» er fordi mange kun leser og deler/kommenterer sport, overfladiske kjendisnyheter og sextips. Samt at myndighetene bevilger dem millioner for det. De som bryr seg, leser dypere.

Resett, Rights og Document
Den siste tiden har de tre store alternative mediene i Norge hatt svært gode delingstall på sosiale medier. Rights.no består av to faste journalister med noen gjesteskribenter. De skrev en sak om vår kjære, men akk så «kvalme» minister Sanner, som ble delt over 30 000 ganger nylig. Nettavisene Document og Resett har den siste tiden holdt seg høyt, vært blant de tre-fire mest delte i Norge. Og det i kamp med 6+ milliarder statsstøttede NRK og Sumoen VG.

annonse

Med seier mot såpass feterte motstandere må det være snakk om en ny teknikk. Kan det være snakk om sannheten? Er det fordi frihet er lettere å utrykke uten koblinger til regjeringen, enn å være kneblet sammen, der man må «samarbeide» om å få mest mulig pressestøtte og annonsekroner?

Lille Klassekampen opptrer uredelig
Et annerledes eksempel er Klassekampen, som daglig legger ut saker som knapt blir delt i det hele tatt. Noen står etter mange timer med null delinger på Storyboard. Dette er saker journalister har jobbet med i dager og uker på skattebetalernes budsjett, flere av dem blir bare delt rundt ti ganger. Kanskje bare av gode kolleger? Mediet er det mest subsidierte i Norge, får 42 millioner i årlig statsstøtte.

Klassekampen, som så og si lever på staten alene, burde holdt seg til en absolutt rendyrket objektiv stil, siden vi alle betaler for deres skjøre eksistens. De burde heller invitert inn stemmer som skrev subjektive kommentarer (som avisen likte), enn å blande sine egne meninger inn i «såkalt» rene artikler.

Black mirror
Det er faktisk lignende fenomener som dette, som er den største kritikken fra redaktørforeningen mot Resett, og det er Klassekampen som har fulgt det opp tettest. Ikke rart, de er avisen som får mest statsstøtte. Vi snakker om små detaljer rundt publiseringspraksis. Ikke egentlige problemer, ting som er lett å ordne opp i for folk med normal IQ. Skille mellom genre. Noe man lærte på ungdomsskolen.

Mumler ble intervjuet av KK. Da journalisten sendte meg utkastet fra intervjuet, spurte jeg hva slags intervju det var. Jeg hadde rost KK for det objektivt gode intervjuet de hadde gjort bare noen dager i forveien med Lurås om Resett og redaktørforeningen.

I teksten de sendte meg fra intervjuet var det små, men åpenbare, karakteristikker av meg. Slikt hører ikke hjemme i et objektivt intervju, mente jeg. Særlig ikke når hoveddelen av intervjuet, det jeg la mest vekt på i den lange samtalen, ikke var aktuelt for dem. Det vil si: Hva jeg egentlig brydde meg om og snakket mest om med dem.

Men Klassekampen gir seg ikke. De har fått Høyrerepresentanter og tidligere homofob Shoaib Sultan med på laget i sin siste artikkel mot Resett, samt vår venn, de subjektives ridder, Eivind Trædal. I nettopp en artikkel. Det er synes rart at en ordførerkandidat ikke kan skille mellom en redaksjonell artikkel og et meningsinnlegg. Hva Trædal mener, driter de fleste i. Man kan sparke oppover i Norge. Det er lov. Selv som anonym, slik Doremus Schaeffer gjør for Dagbladet. For øvrig er han enig med Sultan.

Å gjenta og gjenta og gjenta dette med samtidig imøtekommelse når det er snakk om et meningsinnlegg, handler bare om at Sultan og Klassekampen later som om de ikke forstår at en av Resetts selvoppnevnte oppgaver for Norge er å gi en stemme til alle de de selv kastet i avfallsboksen fordi de ikke harmonerte med eget tankesett. Spør Helge Lurås hvor mange greit formulerte innlegg fra venstresiden han ikke har publisert på Resett.no.

annonse

Og selvsagt publiserer alle aviser meningsinnlegg de liker fra menigmann uten å spørre hva Støre, Erna & Co. mener om det. Som om de hadde svart om man hadde kontaktet dem. Etter å ha lest på Twitter, der den lavere statsansatte venstresiden gjør hva de kan for å åle seg unna at et forskerteam «frikjente» Resetts publiserings- og kommentarpraksis, med nettopp den vitenskapelige metoden de ellers fremholder som en religion, forstår jeg bare så godt hvor usikre de er.

Les også: Er vi ikke kloakkrotter likevel?

Ingen snakker lenger om «rasisten» Mumler
Det ingen nevner, er at forskerne også undersøkte spesielt rundt saken med Sumaya Jirde Ali, og konkludert med at Resett ikke nødvendigvis ville blitt felt i PFU (selv om sitater fra mitt meningsinnlegg av 208 er sendt til en eller annen rasismedomstol i Europa av statsstøttede ARS. Takk Rune Berglund Steen!)

Og der står vi. Spydet har landet. Det er opp til redaktørforeningen å si at det er legitimt å kaste et spyd de hater inn i deres verden. Hvis de vil ha Resett inn der, får de en beiler som tør og vet mer enn dem, og som har en større og større andel av folket i ryggen.

Kanskje ikke en god ide for dem?

Hvis de ikke tar Resett inn, så er det ingen faste lesere av nettavisen Resett som kommer til å gråte seg i søvn. Det blir litt sånn Rexit, uten at man noensinne var en del av den hyklerske foreningen.

annonse

Og det er kanskje like greit?

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon