Illustrasjonsfoto: Peter Kruger / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

En kongoleser i Sverige er dømt i to rettsinstanser for voldtekt av en syv år gammel jente. Likevel får han bli i landet. 

I juni 2019 ble en syv år gammel jente utsatt for et overgrep av kongoleseren Silver Bireke i Haninge, et lite sted beliggende syd i Stockholms län i Sverige. Til tross for overgrepets natur og offerets svært unge alder, ble det ikke forlanget at overgriperen skulle utvises. Det rapporterer nettavisen Samhällsnytt. 

Voldtekten på det lille barnet fant sted i forbindelse med en fest, der Bireke inntok store mengder alkohol uten å ha spist, noe som medførte at han fikk over én promille alkohol i blodet. 

annonse

Da festen var over ble Bireke tilbudt soveplass av en annen mann i vedkommendes hjem. De dro sammen til mannens hjem, og det ble ordnet slik at Bireke kunne sove på en madrass. 

Les også: Sverige: Somalier myrdet 19-åring med kniv – aktor krevde ingen utvisning

Forgrep seg på datteren

I stedet for å sove, valgte kongoleseren å forgripe seg på et av mannens familiemedlemmer. Han oppsøkte mannens syv år gamle datter, som under politiavhør har fortalt at Bireke dro av henne buksene, slikket hennes i ansiktet, samt antastet henne i underlivet, både vaginalt og analt, noe som skal ha forårsaket smerte for jenta. Han førte også inn en eller flere fingre inn i hennes munn. 

annonse

Klokken halv fem på morgenen ringte jentas storebror til politiet. Da politiet ankom stedet, ble kongoleseren holdt fast av jentas far, som hadde tilbudt ham soveplassen, og overlevert til betjentene.

Svensk tingrett anser etter videoavhør at jentas forklaring er sammenhengende og detaljert. Den som stod ansvarlig for avhøret unngikk ledende spørsmål, og lot jenta forklare seg fritt. Hun husket for eksempel at Bireke hadde en ring på fingeren, noe som viste seg å stemme. 

Nekter straffskyld 

Under avhør har Bireke hevdet at han ikke var ved bevissthet da overgrepet ble utført. Han har påstått at han er søvngjenger, og at han ikke forgrep seg på jenta med vilje. 

De første nettene etter overgrepet har jenta ikke villet sove i sitt eget rom. I stedet har hun sovet med moren, fordi hun følte seg utrygg. Hun har hatt mareritt og slitt med å sove.

annonse

Til tross for alt dette ble det ikke lagt ned påstand om at Silver Bireke skulle utvises fra Sverige, hverken i tingretten eller i den høyere instansen som i Sverige kalles hovrätt.

– Grunnen til det var at den tiltalte var asylsøker og hadde sterke asylbehov slik jeg bedømte det, og at jeg derfor ikke ville ha fremgang med en påstand om utvisning, sier aktor Sara Sundström til Samhällsnytt. 

Les også: Sverige: Asylsøker med syv identiteter dømt for ti lovbrudd

Dømt for voldtekt mot barn

19. juli 2019 meddelte tingretten i Södertörn at Bireke ble dømt til fengsel i to år og seks måneder, for voldtekt mot barn. Han skulle i tillegg betale jenta 115 000 kroner i oppreisning.

Bireke anket saken, og den kom opp til behandling i Svea hovrätt, som tilsvarer en lagmannsrett i Norge. Heller ikke her ba aktoratet om at kongoleseren skulle utvises. 

Den 29. januar i år meddelte Svea hovrätt at de valgte å fastsette dommen fra tingretten. Silver Bireke får bli i Sverige når han slipper ut av fengsel.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon