Mahamed Mo Ibrahim, Laial Janet Ayoub, statsminister Erna Solberg, Mikael Niaz Ali og Anne Karima Nordengen deltok på Groruddalstinget på Furuset Forum torsdag kveld. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

Statsminister Erna Solberg pekte på sosioøkonomiske forhold som en av årsakene til økende ungdomskriminalitet under et folkemøte på Furuset i Oslo.

Torsdag kveld arrangerte Groruddalstinget folkemøte på Furuset Forum på Oslo øst, om den eskalerende ungdomskriminaliteten i Groruddalen. Resett var til stede og overvar seansen, der også statsminister Erna Solberg deltok. Lokalet var overfylt, mange ble nødt til å stå, og en del ble nødt til å stå utenfor, grunnet et massivt oppmøte.

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) innledet møtet, og konkretiserte hva økningen i ungdomskriminaliteten i Groruddalen faktisk har bestått av. Han slo fast at det er viktig å snakke høyt om problemene, og å ikke hele tiden henge seg opp i at mange ungdommer også oppfører seg bra.

annonse

– Vi må også kunne ta problemene på alvor, og snakke om det. Og det er det vi skal gjøre her i kveld, uten at vi har glemt det positive for det, sa Bøhler.

– Antallet unge gjengangere, altså de som er tatt for fire forhold på ett år, det har økt fra 88 i 2015 til 224 i Oslo politidistrikt i fjor, 2019. 88 til 224, det er nesten en tredobling, slo han fast.

Les også: Politiet slår alarm: Kraftig økning i ungdomskriminaliteten i Groruddalen

Vold, angrep på politiet og «snitching»

annonse

Videre påpekte Ap-profilen at det i gjennomsnitt skjer én voldshendelse annenhver dag involverende unge i Groruddalen. Angrep på politiet var i fjor firedoblet sammenlignet med i 2017. Han advarer samtidig mot at dette antagelig er toppen av isfjellet, fordi de som vanker i disse ungdomsmiljøene har en utbredt kultur for å straffe de som «snitcher» (varsler politiet eller andre, red. anm.)

Folkemøte bestod av en rekke debattinnlegg, og en paneldebatt.

17 år gamle Aisha Zubair holdt et innlegg, angivelig på vegne av ungdommer i området, der hun påstod at ungdommer ikke har noe sted å være, fordi det finnes for få fritidsklubber der de kan oppholde seg.

– Ungdommer trenger et trygt sted å være. Oslo har lavest antall fritidsklubber per innbygger i landet. Gjennom 2000-tallet ble det kuttet i nesten alt av fritidstilbud i Oslo. Blant annet i Groruddalen og på østkanten. Ettervirkningen av dette ser vi tydelig i dag, i form av ungdomskriminalitet som er kommet tilbake, sa Zubair.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Exit-program

annonse

Nestleder Laial Janet Ayoub i Groruddalstinget påpekte i sitt debattinnlegg behovet for et exit-program for dømte kriminelle som er på vei ut av fengsel, for å sørge for at disse ikke havner på skråplanet igjen. Hun viste til et slikt program som for tiden er operativt i Sverige.

– Det eneste som står igjen i Norge for at vi også skal starte med et exit-program er faktisk midler. Apropos midler, tall fra Sverige viser at én kriminell koster staten 23 millioner svenske kroner i snitt. Behandling med et exit-program med oppfølgning i ett og et halvt år koster 1,5 millioner per person. Dette inkluderer jevnlige urinprøver, oppfølgning, kontakt med NAV og sosialkontoret, hjelp til å skaffe seg et sted å bo, første linje på CV, hjelp til å skaffe seg jobb, og mye, mye mer. Så selv om det koster litt, så kan det spare staten for mye penger totalt, konstaterte Ayoub, som også er Ap-politiker.

Les også: Er noen innvandrerkulturer mer voldelige enn den norske?

Sosioøkonomiske forhold

Etter debattinnleggene var det duket for paneldebatt, der statsministeren deltok. Solberg fikk innledningsvis spørsmål fra konferansier Tor-Erik Røberg-Larsen om hva som er årsaken til at det har gått så galt, og understreket at man ser mer voldelig brutalitet i ungdomsmiljøer over hele landet.

– Så vet vi at der er fattigdom. Foreldre som har veldig økonomisk dårlig råd, som ikke mestrer å følge godt nok opp, fordi de har utfordringer i sitt eget liv, fordi de har rusutfordringer, de har psykiske utfordringer, og barn som opplever at de også faller gjennom i skolen, sa statsministeren.

Utfordret statsministeren om rusproblematikk

Solberg ble under debatten utfordret av Laial Ayoub angående forslaget til rusreform som for tiden er ute på høring, der det er lagt frem forslag om å avkriminalisere besittelse av narkotiske stoffer og å tilby behandling i stedet for å straffe. Ayoub mener at slik behandling for rusproblemer ikke kan være frivillig for den som blir tatt, men at man skal gjøre dette med tvang.

annonse

– Hvilken ungdom er det som vil takke ja til å få hjelp når han eller hun heller vil bruke narkotika? Hvis det skal være sånn at vi ikke skal straffe dem, så må vi i hvert fall tvinge dem, sa Ayoub, til applaus fra salen.

Konferansier Tor-Erik Røberg-Larsen fortalte om den foreslåtte avkriminaliseringen av ulike rusmidler, og meddelte at forslaget vil bety at hver borger kan gå fritt med enten 20 kilo khat, 15 gram cannabis, 5 gram kokain, 5 gram amfetamin, 5 gram heroin og 1 desiliter GHB.

Fornøyd med oppmøtet

Etter arrangementet fikk Resett til et eksklusivt intervju med Jan Bøhler, som var svært fornøyd med at så mange hadde møtt opp på Furuset Forum denne kvelden.

– Det har møtt opp veldig mange folk fra Groruddalen. Det ble jo overfylt, og noen som ikke kom inn også. Her er det mye engasjement, mange som vil ha noe gjort. Det jeg var opptatt av var å få frem konkrete tiltak, for vi har en alvorlig situasjon, og vi kan ikke bare snakke rundt grøten, vi må snakke direkte om de tingene som trengs. Jeg håper statsministeren fikk med seg det, og hun fikk også med seg syv konkrete punkter som vi leverte fra Groruddalstingets side, sa Bøhler til Resett.

– Det er ikke sånn at vi bare kan snakke om bedre barnehager og sånn. Det er viktig med de grunnleggende tingene, men vi må faktisk snakke om hvordan vi tar tak i denne gruppen som begår denne kriminaliteten.

Les også: Rapport fra folkemøte om rasisme og mobbing: – Jeg er hvit, og jeg opplever ikke rasisme

Fritidsklubber

– Dette med fritidsklubber ble jo nevnt igjen, hva synes du om det?

– Selvsagt har det noe med den forebyggende delen å gjøre, men vi har snakket mye om det tidligere. I dag ville vi snakke om hvordan vi skal ta tak i disse som er kommet så langt at de begår mye kriminalitet, og det må vi kunne gjøre uten å unnskylde oss.

Konkrete tiltak

Bøhler viste til at Groruddalstinget for anledningen hadde overlevert en liste med syv foreslåtte politiske tiltak til statsministeren. Et av disse konkrete tiltakene går ut på å bortvise kriminelle fra utsatte områder over tid.

– De som har begått kriminalitet i et område, de skal kunne dømmes til å ikke oppholde seg i det området, for eksempel i ett år fremover, et halvt år, eller lenger, slik at de blir fratatt den kriminelle statusen de har i området. Ofte så er det i det området de har bygget seg opp de trenger å oppholde seg i for å være kriminelle for full maskin.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Liste over foreslåtte tiltak fra Groruddalstinget.
Liste over foreslåtte tiltak fra Groruddalstinget.
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon