Illustrasjonsbilde. Foto: Evan Vucci/AP Photo/NTB.
annonse
annonse

USAs president Donald Trump bekrefter at amerikanske styrker har drept lederen av al-Qaida på den arabiske halvøy (Aqap), Qasim al-Rimi, i Jemen.

– På ordre fra president Donald Trump gjennomførte USA et antiterrorangrep i Jemen som med suksess eliminerte Qasim al-Rimi, en grunnlegger og leder av al-Qaida på den arabiske halvøy (Aqap), sier Trump i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Under al-Rimi har Aqap begått urimelig vold mot sivile i Jemen og forsøkte å begå og inspirere til en rekke angrep mot USA og våre styrker, sier Trump videre.

annonse

– Hans død svekker Aqap og den globale al-Qaida-bevegelsen ytterligere, og den bringer oss tettere på å eliminere trusler, som disse gruppene utgjør for vår nasjonale sikkerhet, uttaler han videre.

Angrep i Florida

Al-Rimi tok over som Aqap-leder etter at Nasser al-Wahishi ble likvidert i et amerikansk droneangrep i 2015.

Ifølge Trump startet al-Rimi i al-Qaida på 1990-tallet og jobbet i Afghanistan for Osama bin Laden. Han var også nestlederen til al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri.

annonse

Søndag påtok Aqap seg ansvaret for et angrep der en saudiaraber drepte tre personer på en militærbase i Florida i desember. Åtte personer ble også såret i angrepet i et klasserom.

Gjerningsmannen ble drept av politiet, og han er identifisert som en 21 år gammel fenrik i det saudiarabiske luftvåpenet som var i USA på opplæring.

Amerikanske myndigheter har slått fast at det dreide seg om en terrorhandling, men de har ikke anklaget Aqap eller noen annen gruppe for å stå bak.

Antydet angrep

Trump antydet allerede forrige uke at en al-Qaida-topp var blitt drept i et droneangrep i Jemen. Han bekreftet tilsynelatende i meldingene at det var snakk om Qasim al-Rimi, men Det hvite hus ville ikke lørdag bekrefte det. Heller ikke CIA ønsket å kommentere det.

Droneangrepet skal ha skjedd 25. januar, ifølge stammeledere i Wadi Ubaidah-området i provinsen Maarib. Dette er kjent som et kjerneområde for al-Qaida på den arabiske halvøy, som er terrornettverkets jemenittiske fløy.

USAs drap på al-Qaida-lederen kommer litt over en måned etter USAs drap på den høytstående iranske generalen Qasem Soleimani.

annonse

Fakta om Qasim al-Raymi

* Født i Raymah i Jemen 5. juni 1978.

* Sluttet seg til Osama bin Ladens al-Qaida i Afghanistan som tenåring på 1990-tallet.

* Returnerte til Jemen, der han ble pågrepet og i 2004 dømt til fengsel i fem år, mistenkt for bombeattentat mot utenlandske ambassader i Sana.

* Rømte to år senere fra fengselet, sammen med Nasir al-Wuhayshi.

* Var med på å danne al-Qaida på den arabiske halvøy (Aqap), der Wuhayshi ble leder.

* Overtok som leder da Wuhayshi ble drept i et amerikansk droneangrep i 2015.

* USA har utlovet dusør på 10 millioner dollar for ham og har i en flere attentat forsøkt å ta livet av ham.

* President Donald Trump hevdet 7. februar at Raymi ble drept i et amerikansk angrep, men oppga ikke når eller hvordan.

* Det har foreløpig ikke kommet noen bekreftelse fra Aqap eller annet hold på at Raymi er død. (NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon