En illustrasjon av koronaviruset fra det amerikanske senteret for smittevern (CDC). Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Nesten to tiår har gått siden et virus kjent som SARS dukket opp i Kina, og drepte hundrevis av mennesker og vakte panikk som sendte sjokkbølger gjennom den globale økonomien. Coronaviruset som nå herjer Kina kan være mye mer skadelig.

Kina har blitt en uunnværlig del av den globale handelen etter SARS-utbruddet i 2003.

Landet har vokst til å bli «hele verdens fabrikk», og spyr ut alskens av produkter som for eksempel iPhone og driver etterspørselen opp etter varer som olje og kobber.

annonse

Landet kan også skilte med hundrevis av millioner velstående forbrukere, som bruker enorme beløp på luksusprodukter, turisme og biler.

Kinas økonomi stod for omtrent 4 prosent av verdens BNP i 2003; den utgjør per i dag 16 prosent av den globale produksjonen, skriver CNN Business.

Artikkelen fortsetter under.

Lagarde: Coronavirus skaper ny økonomisk usikkerhet

annonse

En mye større fare

SARS smittet 8 088 mennesker og drepte 774 før den ble stoppet.

Det nye coronaviruset, som har sin opprinnelse i den sentrale kinesiske byen Wuhan, har allerede drept flere enn 700 mennesker og smittet over 34 400 i flere enn 25 land og territorier. Antall smittede kan være betraktelig høyere enn de offisielle tallene.

Kinesiske tjenestemenn har sperret av Wuhan og flere andre byer, men viruset fortsetter å spre seg.

– Utbruddet har potensial til å forårsake alvorlig økonomisk og markedsforflytting. Men omfanget av virkningen vil til slutt bestemmes av hvordan viruset sprer seg og utvikler seg, noe som er nesten umulig å forutsi, samt hvordan regjeringer reagerer, sier Neil Shearing , konsernsjeføkonom ved Capital Economics til CNN Business.

Artikkelen fortsetter under.

Nytt coronavirus har spredd seg til USA

annonse

Globalisering bryter ned landegrenser

Det er et faktum at også verden utenfor Kina også har endret seg siden SARS-utbruddet i 2003.

Sterke krefter for globalisering har oppfordret bedrifter og selskaper til å bygge forsyningskjeder som kutter over landegrensene, noe som gjør økonomiene mye mer sammenkoblet.

De store sentralbankene har brukt mye av ammunisjonen de vanligvis ville benyttet for å bekjempe økonomiske nedgangstider siden finanskrisen i 2008, og den globale gjeldsnivået har aldri vært høyere.

Stigende nasjonalisme kan gjøre det vanskeligere å koordinere et verdensomspennende svar på det nye coronaviruset med utspring i Wuhan, hvis det er nødvendig, ifølge CNN Business.

Har allerede paralysert deler av verdensøkonomien

annonse

I CNN Business sin oppsummering av hvilke selskaper, som allerede er skadet av coronaviruset som blusset opp i år, inngår de virkelige gigantene i det globale næringslivet.

Store deler av den bil- og bildelproduserende industrien i Kina er rammet, og det er snakk om et fall i bilproduksjonen på hele 15 prosent første kvartal i år. Fabrikkene er kort og godt stengt, og ansatte beordret til å holde seg hjemme.

«Smitteffekten» bokstavelig talt er at bilproduserende land som Korea og europeiske land ikke får deler.

Mange europeiske foretak i konfeksjonsbransjen lider samme skjebne, og det samme med for eksempel et verdensomspennende konsern som IKEA. Fabrikker og varehus er stengt i Kina.

Reiselivet er lammet, og det er snart ikke et eneste stort flyselskap som lenger går til og fra fatslands-Kina.

Flere millioner mennesker direkte avhengige av høy kinesisk service-, handels- og produksjonsaktivitet er berørt.

Enda mer urovekkende er trusselen mot globale forsyningskjeder, og derfor varslet nylig Qualcomm (QCOM), verdens største produsent av smarttelefonchips, om at utbruddet medførte “betydelig” usikkerhet rundt etterspørselen etter smarttelefoner, og forsyningene som trengs for å produsere dem.

Artikkelen fortsetter under.

To Hydro-anlegg i Kina stengt på grunn av Wuhan-viruset

Håndterbart nå, men kan bli en katastrofe

Økonomer sier det nåværende nivået av forstyrrelser er håndterbart.

Hvis antallet nye tilfeller av coronavirus begynner å avta, og Kinas fabrikker gjenåpner snart, vil resultatet bli en flyktig smell for den kinesiske økonomien i første kvartal og en demper på global vekst.

Hvis viruset fortsetter å spre seg, vil imidlertid den økonomiske skaden øke raskt, skriver CNN Business.

– Først lammes området for virusutbruddet. Så sprer det seg gradvis innenlands og undergraver intern handel, forbruk, produksjon og bevegelse av mennesker.

– Hvis viruset fremdeles ikke stoppes sprer prosessen seg ytterligere, inkludert regionalt og internasjonalt ved å forstyrre handel, forsyningskjeder og reiser, sier Mohamed El-Erian, sjefsøkonom i Allianz (ALIZF) til CNN Business.

Vanskelig å få oversikt over de økonomiske skadene

Økonomer har vanskelig for å beregne de potensielle kostnadene ved epidemier på grunn av deres unike egenskaper.

Likevel kan sykdommer være langt mer skadelige enn naturkatastrofer som orkaner eller en tsunami, eller andre uforutsigbare hendelser kjent som “svarte svaner.”

I følge en studie fra Verdensbanken kan en alvorlig pandemi forårsake økonomiske tap som tilsvarer nesten 5 prosent av det globale BNP, eller mer enn 3 billioner dollar.

Tapet fra den svakere influensapandemien H1N1-viruset i 2009, reduserte «bare» 0,5 prosent av verdens BNP.

Viruset er imidlertid ikke den drivende faktoren bak tapene. I stedet er det slik forbrukere, bedrifter og myndigheter reagerer på et utbrudd som betyr mest, ifølge CNN Business.

Artikkel fortsetter under.

Iphone-fabrikker i Kina stenges som følge av Wuhan-virus

Kina mer utsatt i dag enn i 2003

Kinas regjering har vært raske med sine forsøk på å motvirke det økonomiske fallet etter  coronavirusutbruddet og tiltakene som er iverksatt for å begrenske skadene.

Folkets Bank i China kuttet styringsrenten denne uken og satte inn enorme mengder kontanter i markedene for å bidra til å fjerne presset fra banker og låntakere.

Tjenestemenn har også kunngjort nye skattelettelser og subsidier designet for å hjelpe forbrukerne.

Likevel er Kina også mer utsatt for en krise enn det var for 17 år siden, da SARS brøt ut.

– Kina har mye høyere gjeld, handelsspenninger med en stor handelspartner, og veksten har avtatt jevnlig i en årrekke, noe som gir et svakt utgangspunkt for å møte en slik krise, sier Raphie Hayat, seniorøkonom ved nederlandske banken ING.

Analytikere ved Capital Economics forventer at regjeringen vil kunngjøre ytterligere tiltak de kommende dagene. Hvis viruset fortsetter å spre seg, tror de at Beijing vil måtte forlate sin langvarige innsats for å få sin gjeld under kontroll og pumpe penger direkte inn i økonomien.

Flere land rammes

Sentralbanker i nabolandene inkludert Sri Lanka, Malaysia, Thailand og Filippinene har redusert renten de siste ukene. Sør-Korea og Taiwan kan være neste.

Men stormaktene i finansverdenen er utmattet fra et tiår, som kjemper mot anemisk vekst siden den globale finanskrisen.

Den europeiske sentralbanken innførte negative renter i 2014 og har ikke klart å øke dem siden, mens Bank of Japan er i en lignende stilling.

Den amerikanske sentralbanken sank allerede renten tre ganger i fjor og styreleder Jerome Powell har sagt at han nøye overvåker situasjonen.

I mellomtiden har gjeldsnivået steget i USA, Japan og viktige europeiske land inkludert Italia, noe som begrenser omfanget for en stor finanspolitisk stimulans hvis verdensøkonomien går i en annen retning.

Global gjeld, inkludert lån fra husholdninger, myndigheter og selskaper, har hoppet til mer enn tre ganger størrelsen på verdensøkonomien, det høyeste noensinne, ifølge Institute of International Finance.

Kritisk er det også om regjeringer i det hele tatt er i stand til å koordinere sitt svar på utbruddet, ideelt med hjelp fra multinasjonale institusjoner.

Dette gjelder spesielt fordi, ifølge Verdensbanken, beredskapen for en potensiell pandemi er lav. Men koordinering kan vise seg å være vanskelig i en stadig mer fragmentert verden der nasjonalisme ofte blir verdsatt over samarbeid.

– Det er ganske tydelig at multinasjonale institusjoner er under mer press, og har mindre fokus på daglige spørsmål enn for ti år siden, sier konsernsjeføkonom Neil Shearing i Capital Economics, som legger til:

– Men optimisten i meg vil tenke at i møte med en global pandemi, er globale institusjoner fremdeles i en posisjon til å svare.

Det spørs om optimismen er berettiget.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon