Byggingen av et nytt feltsykehus på en tomt i Wuhan. Sykehuset ble bygget for å avlaste de eksisterende sykehusene i byen for å kunne håndtere virussmittede pasienter. Foto: Chinatopix via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Aksjemarkedene fortsetter å stige til tross for at by etter by i Kina stenger ned all aktivitet for å forsøke og hindre spredningen av coronaviruset. Lever vi i en falsk trygghetsfølelse?

Dødstallene har steget til over 700 og mer enn 34 000 er bekreftet smittet. Det reelle antall smittede kan være langt høyere. Professor i smittsomme sykdommer Neil Ferguson mener minst femti tusen mennesker smittes hver dag. Og i Kina er det til dels påfallende tiltak som iverksettes. I Wuhan, hvor det hele startet, går man fra hus til hus på leting etter syke og sender dem til enorme karantenesentre.

I en rekke andre byer og regioner beordres folk til å holde seg innendørs og fabrikker stenges ned.

annonse

De økonomiske konsekvensene av dette er betydelige. Kina er tett integrert i produksjonskjedene globalt, og kinesiske konsumenter er også en betydelig global kraft. Helt siden finanskrisen i 2008 har sentralbanker verden over satt ned rentene og trykket penger. De har knapt mer ammunisjon i arsenalet (enn å trykke enda mer penger).

Les også: Coronaviruset skader allerede verdensøkonomien. Her er grunnen til at det virkelig kan bli skummelt

Det er ingen tegn til panikk ennå skal vi dømme etter mediene. De fleste av oss oppfører oss som om coronaviruset er en mindre forstyrrelse og at ting snart er normalt.

annonse

Men den kraftfulle kinesiske responsen, tyder på at de har opplysninger om viruset som skremmer dem. Flyreiser til og fra Kina har nesten stoppet opp. Cruiceskipet i karantene utenfor Japan er et annet eksempel. Man stenger ikke folk inne på en besmittet båt uten at det i det minste er en stor usikkerhet involvert.

Kina bygger midlertidige sykehus i stor skala. En rekke andre land, inkludert USA, klargjør for karantenesentre og setter opp feltsykehus. Noen land har bedre kapasitet og evner enn andre. Men hva om viruset begynner å spre seg til fattigere land? De som først blir kritisk syke trenger behandling på sykehus i opptil tre uker, og det vil sprenge kapasiteten om antallet blir stort nok.

Finanskrise

Den neste effekten av viruset kan komme i finansmarkedene. For hvor lang tid går det før man begynner å regne på konsekvensene for tilbud og etterspørsel. At aksjekursene har holdt seg oppe de siste dagene, inkludert i Kina, tar de fleste som et tegn på at staten og sentralbanken, er inne og kjøper for å holde kursene oppe. Det samme kan være tilfellet andre steder. Men en slik kunstig etterspørsel for å unngå panikk, kan ikke var lenge.

Les også: – Beskrivelsene av den første tiden med Resett er sjokkerende

Bedrifter og husholdninger verden over er allerede på historisk høye gjeldsnivåer. En tilbakegang i økonomien kan tippe noen av disse over i insolvens. Dermed kan kredittmarkedet fryse igjen slik det skjedde i 2008, dermed er bankene også i problemer.

annonse

Og med kaos i finansmarkedene, vil myndighetene måtte reagere med ytterligere statlige stimuleringer og pengepolitiske tiltak. Det kan føre til deflasjon (synkende priser) i noen deler av økonomien og inflasjon i andre deler.

Coronaviruset kan komme til å skape en global krise i 2020. Har vi tatt det innover oss ennå?

Svaret er åpenbart nei.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon