En jente har fått en forlovelsesring av sin kjæereste. - Det er kvinneundertrykking, skriver Høgskolelektor Kari Bergset. Foto: Pixabay.
annonse
annonse

En selverklært feminist og lektor sjokkerer i en nylig kommentar i Bergens Tidende. Hun mener at forlovelsesringen er et tegn på kvinneundertrykking, og at unge jenter blir kjøpt og betalt når de aksepterer et giftemål.

Lektor ved Høgskulen på Vestlandet, Kari Bergset, forteller om en glad og nyforelsket ung jente som nettopp har blitt forlovet. Den selverklærte feministen skriver at hun ikke forstod hvorfor jenta var lykkelig etter å ha fått folovelsesring.

– Som gammel feminist hadde jeg bruk for litt forklaring: Han hadde kjøpt ring til henne uten at hun visste det, skriver Bergset, idet hun poengterer at det var bare hun som hadde fått ring.

annonse

– Jeg var nyskjerrig på skikken. Jeg lurte på om det var noen som gjorde det slik at kun han fikk forlovelsesring, skriver hun videre.

Artikkelen fortsetter.

Forsker mener feminisme og islam er forenelig (+)

annonse

– Adgang forbudt

Bergset forklarer deretter at forlovelsesringen er et klart tegn på undertrykking av kvinnen, og at disse tradisjonene blir «akseptert» i Norge.

Hun sammenligner forlovelsesringen med hijab, og at nordmenn må begynne å respektere dette hodeplagget, ettersom plagget brukes for å «ha et forhold» til Gud. Den informasjonen har hun fått etter å ha snakket med en muslimsk jente ved navn Aishia.

– De to jentene får ulik respons i samfunnet. Det romantiske frieriet er blitt svært vanlig mellom ungdommer. Jeg har ikke sett noen uttale seg negativt om denne skikken (i å bli forlovet) eller det kvinnediskriminerende opphavet, skriver hun.

Bergset viser deretter til en kommentar fra en amerikansk feminist ved navn Meghan O’Rourke, som hevder at forlovelsesringen er et «adgang forbudt» symbol. Og at symbolet viser at jenta er «kjøpt og betalt», mens mannen slipper å ha forlovelsesring.

Sterke reaksjoner

I kommentarfeltet er det mange som raser mot Bergset. Flere kan ikke forstå sammenligningen med hijab, og hvordan hun kan få seg til å skrive at å kjøpe forlovelsesring er som å «kjøpe en jente».

– En sammenligning langt borte mot folkeskiken. Kan ikke tas seriøst, skriver en person.

annonse

– At brudens far forfølger henne til alters symboliserer at han overgir henne til brugdommen. At brudgommen bærer burden over dørstokken sambolyserer at han bortfører henne, skriver en person sarkastisk i det han legger til at folk må begynne å slå ned på kvinneundertrykking når det faktisk skjer.

– Ordtaket «kvinne er kvinne verst» har adri vært mer relevant, skrives det.

– Ingen Gud krever at jenter bærer hijab. Det er det ayatollah og imamer som gjør.

Kari Bergset opplyser ikke om hun selv er gift. Eller om hun tidligere har fått et frieri av det motsatte kjønn.

Under følger andre reaksjoner.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon