Medlemmer av Jaish al-Islam ved Aleppo i Syria, 23. september, 2018. Foto: REUTERS/Khalil Ashawi
annonse
annonse

Frankrike annonserte i forrige uke arrestasjonen av et tidligere sentralt medlem i den syriske jihadistorganisasjonen Jaish al-Islam for krigsforbrytelser og tortur.

I en artikkel undersøker det franske nyhetsbyrået Agence France Press (AFP) hvordan den kjente salafi-jihadisten Majdi Mustafa Nema – også kjent som Islam Alloush – fikk studentvisum i Frankrike. Nema deltok i EUs Erasmus studentutvekslingsprogram for å studere på en ledende fransk akademisk institusjon.

Flere har rettet fingrene mot franske styresmakter og stilt spørsmål om hvordan det var mulig at den prominente opprørsfiguren i den syriske borgerkrigen kunne gå rett fra å være jihadist og inn i fransk akademia.

annonse

Terrorstyre

Majdi Mustafa Nema. Foto: Skjermdump fra Facebook.

Født i 1988, Nema var en kaptein i Den syriske hæren, før han hoppet av til opprørerne tidlig under Syria-krigen. Han ble etterhvert en høytstående figur og talsmann for jihadistgruppen Jaish al-Islam (Islams hær).

Les også: Nervegass ble ikke brukt av Assad-regjeringen i Syria i april, konkluderer en rapport fra OPCW

Jihadistgruppen var beryktet for sitt «terrorstyre» i områdene som den kontrollerte, spesielt i Øst-Ghouta, en forstad til den syriske hovedstaden Damaskus. Jaish al-Islam hadde også diverse sjekkpunkter som skattla humanitær hjelp som gikk igjennom deres territorier – stikk i strid med internasjonal humanitær lov.

annonse

Nema forlot Jaish al-Islam i juni 2017 for å satse på en karriere i akademia.

Rebranding

Ifølge jihadistens Facebook-profil, gikk Nema på universitetet ELTE i Budapest i 2018, før han graduerte med en bachelorgrad i statsvitenskap og internasjonale relasjoner fra universitet Aydin i Istanbul.

Ifølge Fabrice Balance, en Syria-spesialist på Universitetet i Lyon, var målet til Nema å «rebrande seg selv til å bli en person med påvirkningskraft med universitetsbakgrunn – for å være mer troverdig».

Frankrike

annonse

Ifølge franske rettslige kilder, har Nema vært i Frankrike siden november 2019.

Han ble registrert som student ved «IREMAM forskningsinstitutt for den arabiske og muslimske verden» ved Aix-Marseille universitet i Sør-Frankrike, og jobbet i samarbeid med Frankrikes nasjonale akademiske forskningssenter CNRS.

Ifølge Richard Jacquemond, lederen av IREMAM, er det vanlig at unge arabere som har vært involvert i opprør mot autoritære regimer ønsker å komme seg inn i akademia på et senere tidspunkt i livet.

Ny meningsmåling: Mer enn 60 prosent av franskmenn mener islam ikke er kompatibelt med eget samfunn

Jacquemond sa til AFP at han ikke visste om Nemas fortid, og at han var overrasket over at jihadisten hadde fått et fransk visum, som han mente var svært vanskelig å oppnå.

Han la likevel til at det hadde sin verdi å ta inn folk som Nema på instituttet sitt.

– Slik personer har veldig interessante profiler ettersom de kan gi oss førstehåndserfaringer, argumenterte han.

Nektet visum i Storbritannia

annonse

Ifølge Chris Doyle, ledere for «Rådet for arabisk-britisk forståelse», hadde Nema forsøkt å søke seg til et prominent britisk universitet før han endte opp i Frankrike, men ble nektet visum.

Doyle stilte seg undrende til at Nema fikk studentvisum i Frankrike.

Les også: Storbritannia vil ikke tiltale britiske IS-terrorister som returnerer til landet

– Det var tilsynelatende ingen grundig gjennomgang av bakgrunnen hans i Frankrike og jeg forstår ikke hvorfor, sa han til AFP og la til:

– Hvor mange andre folk som han forsøker å komme seg til EU og start på nytt som akademikere, men har en veldig tvilsom bakgrunn med tanke på hva de har gjort på slagmarken?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon