Helene Næss og Marie Rønningen tok sølv i prøve OL i Japan sist år. Mandag starter VM i Australia. Foto: Sailing Energy / Handout / NTB scanpix.
annonse
annonse

Dårlige værutsikter, sjøgress og mulig røyk fra skogbrannene i Australia er noen av faktorene de norske VM-seilerne må ta hensyn til i dagene som kommer.

To norske båter er på start når mesterskapet innledes i Melbourne mandag. Helene Næss og Marie Rønningen deltar i 49er FX-klassen, mens Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen jakter en OL-plass i Nacra 17.

Størst forventninger stilles det til Næss og Rønningen. Tønsberg-duoen tok sølv både i fjorårets EM og prøve-OL i Japan. Det gjør dem til klare medaljekandidater i VM.

annonse

Minuset er at de norske håpene gikk glipp av Oceania-mesterskapet, som var generalprøve foran VM, fordi Næss var syk. Hun er nå friskmeldt.

Røyk kan påvirke sikten

Fri for utfordringer er det likevel ingen grunn til å tro at det kommende mesterskapet blir. Flere usikkerhetsmomenter råder før medaljekampen tar til i Melbourne.

Det er varslet storm i VM-byen i helgen, hvilket betyr at det neppe blir mulig å seile i dagene inn mot mesterskapsåpningen. Mesterskapet foregår samtidig i et havnebasseng med kun en smal åpning ut mot havet.

annonse

– Det er nærmest som å seile på en innsjø med ustabil fralandsvind uansett vindretning. I tillegg er det veldig store temperaturforskjeller her. Blåser det fra sør, kommer det iskald vind fra Sørishavet og temperaturen kan falle ned mot 10 grader. Kommer vinden fra nord, blåser det varm ørkenvind som kan være opp mot 40 varmegrader eller enda mer, sier landslagssjef Thomas Guttormsen.

Han spår at forholdene kan bli svært utfordrende.

Sjøgress-trening

Helt utenkelig er det heller ikke at vinden kan ha med seg røyk fra de mye omtalte skogbrannene i Australia. Det kan påvirke sikten for seilerne, opplyser Norges Seilforbund.

Port Phillip Bay, der seilasene foregår, inneholder også mye drivende sjøgress som kan feste seg til ror og kjøl. Det kan nedsette både fart og manøvreringsevne. De norske seilerne har derfor trent på å effektivt fjerne sjøgress.

Verdensmesterskapet starter mandag og avsluttes med medaljefinaler lørdag 15. februar.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon