Illustrasjonsbilde. FOTO: Pixabay
annonse
annonse

Svenskene satte panterekord i fjor. TV-serie om pantebanker og økende gullpris kan være årsaken.

Trenden for å pantsette eiendeler satte fart i Sverige i fjor, melder TT.

For eksempel satte både Pantbanken Sverige og Sefina Pantbank utlånsrekorder.

annonse

I Pantbanken Sverige økte utlånene med 16 prosent, noe som betyr en ny utlånsrekord for selskapet. Hos konkurrenten Sefina Pantbank ble gjenstander lånt for mer enn 1 milliard, noe som også var en rekordnotering.

Økende gullpris og TV-serie

Blant årsakene til økningen i panting er en stigende gullpris og en ny TV-serie om kredittbanker, som ble sendt i løpet av høsten i fjor, skriver nyhetsbyrået TT.

annonse

Fremfor alt pekes den høye gullprisen og forbrukernes økte bevissthet om brukte varer bak økningen, ifølge bransjen.

– Gullprisen har satt rekord. I fjor så vi at den svenske kronen var svak, og at dollarprisen i gull var på et ganske høyt nivå sammenlignet med de siste årene, noe som betyr at gullet har vært veldig høyt i svenske kroner, sier Nils Klevmarken, administrerende direktør i Sefina Pantbank.

Advarer mot lange pantelån

Hos pantebankene merker man en trend der vintage-varer/ samleobjekter pantsettes og det samme med kostbare merkevarer, ifølge TT.

Som forbruker risikerer du ikke å få betalingsanmerkninger eller ende opp med å bli kontaktet av Namsmannen hvis lånet ikke kan betales. Men du risikerer å miste varen du pantsatte.

– Men selv om lommebokene er tomme ved begynnelsen av året, bør pantebanker sees på som en nødløsning, sier privatøkonom Annika Creutzer.

annonse

– Rentene i pantebankene er høye, men hvis det er en måned eller to det er snakk om låne penger vil det ikke være en så farlig kostnad. Men på den andre siden, å rulle lånet foran seg og å låne og låne på samme vare, da blir det et veldig dyrt lån. Det bør du absolutt ikke gjøre.

– Du bør bare bruke det til korte nødlån, sier hun til TT.

95 prosent hentes tilbake

Mange synes det er vanskelig å få sammen økonomien i begynnelsen av året. En måte å drøye kontantene på kan være å henvende seg til pantebanken.

Hvert år går omtrent en kvart million svensker til en pantebank og panter verdisaker. Gull står for nesten 90 prosent av sikkerheten. Andre vanlige panteobjekter er sølvtøy, klokker, musikkinstrumenter og antikviteter. Gjennomsnittlig lån er på rundt 5.000 svenske kroner.

Den samlede årlige utlån er i underkant av to milliarder svenske kroner.

I motsetning til tradisjonelle banker, er varen du panter den eneste sikkerheten for lånet fra pantebanken. Pantebanken krever heller ingen kredittinformasjon.

Rundt 10 prosent av kundene henter ikke panteobjektet, som deretter selges på auksjon.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon