Andrew Matthews/PA via AP
annonse
annonse

Det er utstedt rødt farevarsel for flom for Møre og Romsdal, Vestlandet sør for Stad og Agder mandag, i forbindelse med ekstremværet Elsa.

Det ventes ekstremt høy vannstand langs kysten, og det er også utstedt gult farevarsel i Trøndelag.

I Agder ventes det å bli mellom 85 og 100 centimeter over den vanlige tidevannshøyden. På Vestlandet sør for Stad og i Møre og Romsdal er det ventet 80 til 100 centimeter over normalen.

annonse

Uvær skaper store problemer i Nord-Europa

Uværet Ciara skaper store problemer i Nord-Europa og førte søndag til at en rekke fly-, tog- og ferjeavganger måtte innstilles.

I Storbritannia ble flere titalls flyavganger innstilt, og en rekke togselskaper oppfordret folk til å holde seg hjemme.

annonse

I Skottland ble tre mennesker skadd da taket på en pub brøt sammen i kraftige vindkast, og britiske meteorologer melder om vindkast opp mot 36 meter i sekundet.

Det meldes også om oversvømte veier og bygninger, og myndighetene ber folk passe seg for flygende gjenstander.

Venter innstillinger

Tyskland har døpt uværet Sabine og også der frykter myndighetene at fallende trær skal skape store problemer for bil- og togtrafikken.

Jernbaneselskapet Deutsche Bahn har innstilt flere avganger, og ved de travle flyplassene i Frankfurt, Hamburg, Berlin og Köln ventes det også innstillinger utpå ettermiddagen.

Uværet har også rammet Belgia hardt og ved flyplassene i Brussel var 60 avganger innstilt søndag.

– Forsinkelser og innstillinger av fly fra og til Brussel må påregnes, heter det i en kunngjøring fra flyplassen.

annonse

I Nederland ble alle fotballkamper innstilt søndag, og flyeselskapet KLM innstilte flere titalls avganger til andre europeiske destinasjoner.

Problemer i Danmark

Danske meteorologer varsler kuling med vindkast opp mot storm og kanskje også orkan søndag ettermiddag og kveld, og også der er tog- og flyavganger kansellert.

SAS har blant annet innstilt fire avganger fra Kastrup til Heathrow søndag.

Veimyndighetene i Danmark advarer også bilister mot å krysse de største bruene, og Øresundsbroen kan bli stengt klokka 14.

Store kjøretøy anbefales ikke å kjøre over Storebæltsbroen søndag ettermiddag og kveld.

Høy vannstand

Svenske meteorologer varsler kraftig regn og vind søndag ettermiddag og kveld, og advarer blant annet mot høy vannstand i Bottenhavet.

Tog- og ferjeavganger er innstilt også i Sverige, og den kraftige vinden ventes å skape store vansker for flytrafikken utover dagen.

Uvær stanser trafikken over Dovrefjell. Europavei 6 over Dovrefjell er stengt på grunn av uværet, som herjer i Sør-Norge.

Vegtrafikksentralen la ut meldingen like før klokka 12 søndag.

Også fylkesvei 27 Venabygdsfjellet i Innlandet er stengt på grunn av uvær. Dessuten ble ferja mellom Moss og Horten innstilt søndag formiddag.

Det er de siste av en rekke meldinger fra Trafikksentralen om stengte veier i Sør-Norge og innstilt ferjetrafikk.

– I dag vil man merke vindkastene mange steder Østafjells. Vi har sendt ut gult farevarsel og de kraftigste vindkastene vil komme opp i 20–25 m/s, meldte Meteorologisk institutt på Twitter søndag morgen.

Stormen i vest skaper store problemer, med stengte fjelloverganger i hele Sør-Norge og innstilte ferjer søndag. Uværet beveger seg nordover.

annonse

Meteorologene har lagt ut satellittbilder på Twitter som viser hvordan værsystemene bygget seg opp over Nordsjøen og smalt mot Norskekysten rundt klokka 1 natt til søndag og med full styrke fra klokka 2.

I 6-tiden ble ferjesambandet på E39 Arsvågen-Mortavika innstilt på grunn av uværet, mens to fjelloverganger ble stengt. Det gjelder riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet. Sistnevnte blir ikke åpnet igjen søndag, melder Veitrafikksentralen.

På flere veier er det kolonnekjøring. Fylkesvei 50 Hol-Aurland var først stengt, men fra cirka klokka 9 kjøres det kolonne.

Også E134 over Haukelifjell og riksvei 52 Hemsedal har kolonnekjøring. Hemsedal kan bli stengt for personbiler. Riksvei 15 Strynefjellet, E16 Filefjell og fylkesvei 53 Tyin-Årdal er inntil videre åpne, men det blåser sterk kuling og snør, noe som betyr at det kan bli stengt på kort varsel.

Advarer reisende til fjells

Like før klokka 6 minnet også Veitrafikksentralen i Øst om de utfordrende forholdene som venter reisende på vei vestover og til fjells.

– Det ventes sterk vind og snø i fjellet i dag. Dette betyr at kjøreforholdene blir utfordrende. Sjekk status for din fjellovergang på 175.no før du legger ut på tur.

Det er besluttet at fylkesvei 27 Venabygdsfjellet i Innlandet ikke åpner etter nattestengning. Ny vurdering der blir klokka 12.

Trær i veien

Klokka 3.20 fikk politiet i Bergen inn melding om at en stor gran hadde veltet i Hausdalsvegen. Entreprenør rykket ut for å fjerne treet.

– Det er en lite beferdet vei, så slik sett bør det ikke skape så store problemer, sa operasjonsleder Morten Rebnor til NTB. Han la til at stormen for alvor begynte å merkes noen timer over midnatt.

– Det er både regn og mye blåst her nå, men foreløpig er alle broene åpne. Stormen er ennå på vei inn mot fylket, og været har bare tiltatt de siste timene, sa han natt til søndag.

Klokka 5.40 meldte Sørvest politidistrikt at Sandnes kommune var varslet om at et tre hadde blåst ned på Lura og lå delvis over Bedriftsveien. I Sola kommune jobber brannvesenet med å sikre løsnede takplater.

Veldig mye vann

Meteorologisk institutt (MET) hadde på forhånd varslet at det ville komme store mengder nedbør lokalt i Sør-Norge natt til søndag. I Rogaland og Sunnhordland er det ventet opp mot 60–80 millimeter på ett halvt døgn, mens det er spådd 50–70 millimeter i Agder natt til søndag og litt ut på søndag. Det er utstedt rødt skredvarsel for Voss, Hardanger, Heiane og sør i Agder, mens det blåser sørlig full storm på Vestlandet med høye bølger.

Politiet i Sørvest advarer klokka 3.48 trafikanter om at vind fra ugunstig retning gjør at Karmsund bru til Karmøy er utsatt. Trafikanter bes vise aktsomhet.

Meteorologene meldte lørdag på Twitter at det også ville bli nedbør i nord, der de ville ha frysende regn i nordlige deler av Nordland, samt Troms og Vest-Finnmark. Nedbøren startet i sør og brer seg nordover i løpet av natten og morgenen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon