Illustrasjonsfoto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Svenske næringslivstopper er bekymret for bildet av Sverige som et land der det skytes på åpen gate og der bomber sprenges.

– Hvis Sverige blir sett på som et land der skyting og sprengning er hverdagen, risikerer det å skremme bort spisskompetanse som det svenske næringslivet trenger – og derved redusere landets konkurranseevne, sier flere næringslivstopper i Sverige til det svenske nyhetsbyrået TT.

Uroen deles av flere av tungvekterne i næringslivet, som TT har snakket med.

annonse

AB Volvos konsernsjef Martin Lundstedt mener at det er viktig å ha et «enhetlig syn på at Sverige er et trygt og godt samfunn».

Volvo Cars administrerende direktør Håkan Samuelsson tok opp problemet allerede i sommer i et intervju med TT. Nå et halvt år senere sier han:

– Problemet gjenstår, jeg vil ikke kommentere om det har blitt bedre eller verre, men det er fortsatt et stort problem det må gjøres mye mer med.

annonse

Generelt har ikke kriminaliteten økt i Sverige, men det rapporteres om mer brutal kriminalitet og lav oppklaringsprosent for bombesprengningene.

Artikkelen fortsetter under.

Politiet i Malmö har kun oppklart 6 av 38 drap med skytevåpen

Lite gjort for å snu utviklingen

Alfa Laval har hovedkontor i Lund/ Malmö-regionen, og administrerende direktør Tom Erixon sier til TT at han føler at regionen har levd med problemet i lang tid, og at ingenting virkelig har blitt gjort for å snu utviklingen.

– At vi er der vi er nå er ingen overraskelse, sier han.

annonse

Forrige uke eksploderte en bil på Volvo Cars egen parkering på Torslanda. Ingen personer ble skadet, men politiet etterforsker hendelsen som en såkalt «allmenfarlig hendelse».

– Vi ansetter folk fra mange land. De stiller de samme spørsmålene som svenskene gjør, når vi for eksempel flytter virksomhet til Brasil eller et annet land, og de spør hvordan landet fungerer, om det er trygt, hvor vil barna få gå på skolen og annet.

– Så kan du tenke deg når de leser om Göteborg og google hva som er skrevet i USA om Sverige. Det hjelper oss definitivt ikke, sier Volvo Cars Håkan Samuelsson til TT.

Artikkelen fortsetter under.

Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm

TT-Fakta: Eksplosjoner

*Totalt ble det rapportert om 257 sprengninger i 2019, mot 162 året før.
Ekstremt få gjerningsmenn er dømt for sprengningene. Ikke en av ti eksplosjoner i fjor førte til tiltale.

*Ifølge politiet er det i stor grad sivile eksplosiver fra for eksempel byggeplasser som er brukt. Også hjemmelagde bomber, eksplosiver kjøpt fra utlandet og militære eksplosiver som håndgranater er anvendt i sprengninger.

*De siste årene har tyveriene fra byggeplasser økt betydelig, ifølge Brå (Brottsförebyggandende rådet). Det er imidlertid ikke klart hva slags gjenstander som er stjålet.

*Regjeringen har gitt seks myndigheter i oppdrag å i fellesskap styrke det operative samarbeidet for å stoppe bruken av eksplosive varer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon