Foto: Morten Holm / SCANPIX
annonse
annonse

Tidligere finansminister og Frp-leder kritiseres for en kraftig økning i byråkratiet og det offentliges andel av økonomien.

Nettavisen Økonomi har gjennomgått statistikk og snakket med økonomer og investorer for å høre hvordan de ser utviklingen fra og med høsten 2013, da Siv Jensen (Frp) var finansminister. Frp-lederen brukte svimlende 1600 oljemilliarder da hun satt i regjering.

– De har brukt dem uten vett. Det er helt legitimt å fase inn oljepenger i økonomien. Men det første spørsmålet er: Skal man fase det inn ved å øke utgiftene, eller ved å gi mer tilbake til Kari og Ola? spør økonom og finansrådgiver Svein Harald Øygård til Nettavisen, og legger til at regjeringen har valgt å øke statens andel av økonomien «hele veien».

annonse

– Norge har rett og slett brukt penger på å holde folk ut av arbeid, ikke å få flere i arbeid. Tragedien er komplett, sier Øygard.

Les også: Trenger vi et offentlig byråkrati?

Kraftig vekst i det offentliges andel av økonomien

I 2013 hadde tilsvarte offentlige utgifter 55 prosent av norsk økonomi. Nå, i 2020, er dette tallet økt til 59 prosent. Investor Jan Petter Sissener påpeker at byråkratiet har økt voldsomt.

annonse

– Det har økt helt enormt. Det er 70 000 flere offentlig ansatte. Hvor er rasjonaliseringen? Hvis ikke de borgerlige skal kutte i offentlige utgifter, hvem skal da klare det?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon