Ulver. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
annonse
annonse

I analyser gjort av et tysk laboratorium i fjor høst ble det ikke funnet slektskap mellom norsk og finsk ulv. Nå avviser Rovdata konklusjonene fra laboratoriet.

I en pressemelding mandag melder Rovdata at de ikke har funnet noe nytt om ulven i Norges opphav etter at de har analysert prøver fra de samme åtte ulvene som det tyske laboratoriet ForGen. Rovdata har heller ikke funnet grunnlag for å si at ulvene stammer fra dyreparker eller er hybrider.

– Vi har analysert mitokondrie-DNA fra de samme åtte ulvene som tyskerne skal ha analysert, og resultatene viser at det ikke er noe grunnlag for å si noe nytt om opphavet til ulvene i Skandinavia, sier genetiker Øystein Flagstad i Rovdata i pressemeldingen.

annonse
– Kan stamme fra en dyrepark i Paris

ForGen gjorde i fjor høst en analyse av blod og hår fra flere norske og finske ulver på oppdrag fra Telemark Bonde- og Småbrukarlag. I de foreløpige resultatene ble det ikke funnet slektskap mellom finske og norske ulver.

Det har lenge blitt sagt at ulvene i Norge og Sverige stammer fra ulv som har vandret inn fra Finland.

Blodet ForGen analyserte, ble samlet opp fra bakken ved ulv som er skutt i Norge.

annonse

– Vi har samlet blod fra ulv i Slettåsflokken. DNA-analysene viser at de opprinnelig kan stamme fra en dyrepark i Paris. Ulvene har også spor i seg fra Baltikum, og så har de havnet i Trysil, sa Regina Brajkovic i Telemark Bonde- og Småbrukarlag til TV 2 i høst.

Svarer på dyrepark-påstand

I et intervju med Nationen sa Nicole von Wurmb-Schwark, som er analyseansvarlig hos ForGen, at de har analysert såkalt mitokondrie-DNA. Dette er DNA som nedarves fra mor til datter, så man kan følge slektskapet bakover i tid fra datter til mor.

Flagstad i Rovdata påpeker at den samme mitokondrie-varianten er vanlig i Finland, Russland og Baltikum, og den var også den dominerende mitokondrievarianten i den historiske skandinaviske bestanden.

– Siden den samme mitokondrievarianten er utbredt over store geografiske områder i Nord-Europa kan den ikke alene brukes til å si noe om opphavet til skandinaviske ulver. For selv om den finnes i Skandinavia og eventuelt i en dyrepark i Paris, så betyr ikke det at skandinavisk ulv stammer fra dyreparken. Det betyr bare at de begge deler en mange tusen år gammel mitokondrievariant, sammen med mange andre ulver i Nord-Europa, sier Flagstad.

Vil ikke kommentere

Nestleder Regina Brajkovic i Telemark Bonde- og Småbrukarlag sier til NRK at hun foreløpig ikke ønsker å kommentere Rovdatas funn.

– Jeg har ikke lest pressemeldinga fra Rovdata og har ikke tid til å svare nå, for jeg ønsker å svare ordentlig.

annonse

NTNU Vitenskapsmuseet jobber nå med en kartlegging av den norske ulvebestandens opprinnelse. En endelig rapport er ventet om rundt tre år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon