Meterologene varsler om ekstrem høy vannstand i Rogaland. Vannstanden i vågen i Stavanger kan stige til mellom 34 og 54 centimeter over kaikanten. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
annonse
annonse

Bergen forbereder seg på rekordhøy vannstand under ekstremværet Elsa, som ventes i Vestland, Agder, Møre og Romsdal og Trøndelag.

– Det er ventet den høyeste vannstanden målt i Bergen, med en prognose på 249 centimeter, opplyser Bergen kommune.

Det er etablert ekstra flomvern langs Bryggen, og området stenges for trafikk natt til tirsdag.

annonse

Det er sendt ut rødt farevarsel på grunn av høy vannstand i Agder, Vestlandet sør for Stad og Møre og Romsdal, og mandag ble ekstremvarselet utvidet til også å omfatte Trøndelag.

Mellom 80–100 centimeter

– Mandag ettermiddag til tirsdag ettermiddag er det ventet ekstremt høy vannstand på strekningen Langesund i Bamble i Telemark til Rørvik i Nærøysund i Trøndelag, opplyser meteorologene.

Havnivået kan stige mellom 80 og 100 centimeter over det som er meldt i tidevannstabellene.

annonse

I Agder oppfordrer politiet befolkningen til å sikre flomutsatte gjenstander, respektere været, unngå faresituasjoner og følge med på myndighetenes anbefalinger.

– Vi følger utviklingen i prognosene fra Meteorologisk institutt og er i løpende kontakt med andre beredskapsaktører, tvitrer politiet.

I gang allerede

På Vestlandet er vannstanden allerede på oransje nivå, som er rundt 60 centimeter over normalen.

– Fra vinduet mitt ser jeg en holme som forsvant under ekstremværet Didrik, og den er på vei til å forsvinne nå, sier vakthavende meteorolog Magnus Haukeland fra Bergen.

De ekstreme nivåene vil først slå inn i Agder. Det skjer i 15-tiden, før Vestlandet og Møre og Romsdal følger etter rundt klokka 23.

– Det er nettopp kommet en ny prognose som fortsatt er samstemt på rødt nivå, sier Haukeland.

Ikke storm

Meteorologen understreker at det værmessig ikke blir så ille. Ekstremvarselet gjelder kun høyere vannstand enn normalt. Elsa ligner ekstremværet Didrik fra januar. Også da førte høy vannstand til rødt farevarsel.

– Folk tenker at det blir storm når vi melder ekstremvær, men det er ikke ventet så mye vind og nedbør, sier Haukeland til NTB.

annonse

Han ber folk vurdere å ta opp båten og sikre gjenstander i naust og i strandsonen. Når vannstanden er på sitt verste, bør man imidlertid å unngå å oppholde seg ved vannet og heller la båten klare seg selv.

Lavt lufttrykk skaper trøbbel

Ellers i landet er det meldt oransje farenivå i nær alle kyst- og fjordområder. Dette gjelder også i Nordland og Troms, men her har foreløpig et svært lavt lufttrykk skapt størst problemer.

Widerøe har måttet kansellere alle flygninger med Dash 8-flyene, selskapets minste fly som blant annet opererer i store deler av Nord-Norge. Årsaken er at flyene ikke er sertifisert for å fly i et så lavt lufttrykk.

Det er trolig første gang dette skjer i Widerøe.

– Jeg har snakket med erfarne piloter hos oss. De har aldri opplevd dette tidligere, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli til NTB.

Uvær skaper store forsinkelser flere steder i Europa

Uværet Ciara skaper problemer i fly- og togtrafikken i Vest-Europa. Hundrevis av avganger er forsinket eller kansellert.

Flyplassen i München er spesielt hardt rammet av uværet med 420 kansellerte flygninger. Det tyske flyselskapet Lufthansa innstilte alle Europa-flygninger fra flyplassen fram til mandag klokken 13 og alle interkontinentale flygninger fram til klokken 14.

Flyplassene i Hamburg, Düsseldorf, Stuttgart og Köln er også rammet av forsinkelser og kanselleringer.

På flyplassen i Frankfurt går trafikken som normalt etter at 190 flygninger var kansellert søndag.

I Amsterdam ble rundt 240 avganger til og fra Schiphol, en av de travleste flyplassene i Europa, kansellert. Det var primært selskapene KLM, British Airways, EasyJet og Lufthansa som ble rammet.

annonse

Både fly-, tog- og båttrafikken i hele Storbritannia ble rammet av uværet. I Wales ble den høyeste vindhastigheten målt til hele 150 kilometer i timen.

Forsinkelser i togtrafikken

Det er meldt om forsinkelser og kanselleringer i togtrafikken flere steder nordvest i Europa.

I Sveits er flere tog- og taubaneavganger kansellert. Også skoler er stengt etter at vinden nådde hastigheter på opptil 148 kilometer i timen.

Også i Sverige står togene i deler av landet.

I tillegg til forsinkelser i tog- og flytrafikken er flere veier sperret av veltede trær.

Tusenvis uten strøm

Det franske strømselskapet Enedis opplyser at 130.000 bygninger i Frankrike var uten strøm i morgentimene mandag.

I Polen våknet 55.000 husholdninger til mørke hus mandag morgen. Det samme gjaldt rundt 10.000 hjem og andre bygninger i Storbritannia og Irland.

I Englands nasjonalpark Lake District kom det 150 millimeter regn på 24 timer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon