Dmitrij Gordejev og sønnen Daniel på fem år i sjøsprøyt og regn ved ferjekaia i Moss søndag ettermiddag. Ferjene ble innstilt på ruten mellom Horten og Moss, men trafikken kunne starte opp igjen natt til mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Ekstremværet Elsa øker faren for stormflo langs hele kysten fra Agder til Romsdal mandag. I fjellet fører uværet til stengte veier.

Vegtrafikksentralen for Vestlandet sendte mandag morgen ut varsel om flere stengte fjelloverganger. Riksvei 7 over Hardangervidda var stengt og det samme gjelder riksvei 13 Vikafjellet der det vil bli tatt ny vurdering mandag klokka 10.

Fylkesvei 50 Hol – Aurland er stengt mens riksvei 52 over Hemsedal er åpen. På E134 over Haukeli ble det tidig mandag morgen kjørt kolonne, mens det over E16 Filefjell var åpent for trafikk. Fylkesvei 53 Tyin – Årdal var derimot stengt for trafikk.

annonse

E6 over Dovrefjell ble like før midnatt åpnet igjen etter at veien tidligere søndag ble stengt på grunn av uværet. Klokka 3.45 ble også ferjeforbindelsen Moss – Horten åpnet etter at værforholdene i Oslofjorden tvang selskapet til å innstille avgangene søndag.

Stormflo langs kysten

Samtidig med de krevende forholdene i fjellene, har Meteorologisk institutt varslet om stormflo langs kysten fra Agder og opp til grensa ved Trøndelag.

– Mandag ettermiddag og natt til tirsdag er det ventet ekstremt høy vannstand, estimert 85–100 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Unngå ferdsel i strandsonen. Vurder å ta båten opp på land og sikre løse gjenstander inne i naust og i strandsonen. Oversvømmelser mange steder og fare for større ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen, skriver meteorologene på Yr.

Fare for snøras
annonse

Fra Telemark og oppover langs Vestlandet er det videre varslet om ekstrem fare for snøras. Kraftig vind og fokksnø ventes å danne seg, med fare for at det lett kan rase.

– Komplekse forhold, vær svært forsiktig. Skred løses lettest ut der snødekket er tynt og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning fra slakere terreng er mulig, skriver varslersiden Varsom om de ventede forholdene i Jotunheimen.

Varer til tirsdag

Varslet viser at det ventede ekstremværet først vil ramme i sør før det flytter seg nordover. Først ut på tirsdag vil vannmassene trekke seg tilbake fra Nordmøre.

Ekstremværet, som i Norge altså har fått navnet Elsa, går i England under navnet «Ciara». Statsmeteorolog Kristian Gislefoss sier årsaken til uværet, som preger hele Nord-Europa, er et lavtrykk ved Island.

Årsaken til stormfloa er fullmåne, kombinert med at den astronomiske vannstanden er høy og et kraftig lavtrykk.

Uvær skaper fortsatt problemer i Europa

annonse

Hundrevis av flyginger og togavganger er kansellert på grunn av uværet nordvest i Europa mandag.

Uværet, som er døpt Ciara, førte til strømbrudd hos titusenvis av hjem i Storbritannia og Irland. Det var De britiske øyene som fikk det meste av stormen søndag med flom i nord og varsel om mer sterk vind, regn og snø.

– Selv om stormen Ciara er på vei bort, betyr ikke det at vi får en roligere periode. Det kommer til å være veldig ustabilt, sier meteorolog Alex Burkill.

Kraftig vind og mye regn

Både fly-, tog- og båttrafikken i hele Storbritannia ble rammet i uværet. Den høyeste vindhastigheten ble målt til 150 kilometer i timen i Wales.

I Englands nasjonalpark Lake District ble det målt mer enn 150 millimeter regn på 24 timer. Det er fremdeles fare for flom 170 steder mandag, de fleste av dem ligger nord i England eller på sørkysten.

Ferja mellom Dover og Calais på fransk side ble stoppet søndag inntil videre. I Nord-Frankrike ble folk bedt om å unngå kysten på grunn av stormflo.

I Irland ble det sendt ut oransje farevarsel i kystområdene, og 10.000 hjem og selskaper mistet strømmen.

Vindpark stengt

Det samme farenivået gjelder i Belgia. Om lag 60 avganger fra til og fra Brussel er kansellert. Trær og stillas ble blåst over ende i den belgiske hovedstaden.

Hele vindkraftparken utenfor kysten av Belgia ble stengt fordi sterke vindkast gjorde at turbinene automatisk stoppet på grunn av sikkerheten.

I Tyskland er det mange innstillinger i togtrafikken og flere av flyplassene i landet måtte kansellere avganger. Uværet rammet spesielt Frankfurt, Berlin, München, Köln og Hanover.

I Amsterdam ble rundt 240 avganger til og fra Schiphol, en av de travleste flyplassene i Europe, kansellert. Det var primært selskapene KLM, British Airways, EasyJet og Lufthansa som ble rammet.

Fakta om ekstremvær i Norge

Meteorologisk institutt gir navn til ekstremvær i Norge. Listen settes opp på forhånd og følger alfabetet. Jente- og guttenavn brukes annenhver gang. Dette er alle ekstremvær varslet siden 2010:

annonse

* 10. februar 2020 – Elsa (ekstremt høy vannstand): Agder, Vestlandet sør for Stad og Møre og Romsdal.

* 14. januar 2020 – Didrik (ekstremt høy vannstand): Sunnhordland, Rogaland og Agder. Svært høy vannstand fra svenskegrensen til Møre og Romsdal.

* 7. januar 2018 – Cora (sterk storm og muligens kortvarig orkan): Møre og Romsdal og Trøndelag.

* 23. desember 2017 – Birk (store nedbørsmengder): Rogaland og Hordaland.

* 7. desember 2017 – Aina (sterk vind, store nedbørsmengder og høy vannstand): Vestlandet sør for Stad.

* 22. november 2017 – Ylva (vind): Helgeland, Saltfjellet, Salten og Lofoten.

* 12. januar 2017 – Vidar (ekstremt høy vannstand): Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

* 25. desember 2016 – Urd (vind): Sør-Norge.

* 29. januar 2016 – Tor (vind): Hedmark, Oppland, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

* 5. desember 2015 – Synne (nedbør): Rogaland, Vest- og Aust-Agder.

* 1. oktober 2015 – Roar (nedbør): Trøndelag og Nordland.

* 17. september 2015 – Petra (nedbør): Oppland, Hedmark, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

* 7. februar 2015 – Ole (vind): Trøndelag, Nordland og Troms.

* 10. januar 2015 – Nina (vind): Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder, Telemark.

* 30. og 31. desember 2014 – Mons (nedbør): Nord-Trøndelag, Nordland.

* 9. og 10. august 2014 – Lena (vind): Hordaland, Sogn og Fjordane.

* 12.–14. mars 2014 – Kyrre (nedbør): Trøndelag, Nordland.

* 8. mars 2014 – Jorun (vind): Finnmark.

* 12. desember 2013 – Ivar (vind): Møre og Romsdal, Trøndelag.

* 16. og 17. november 2013 – Hilde (vind): Trøndelag, Nordland.

* 21. juli 2013 – Geir (nedbør): Agder, Telemark, Buskerud, Oppland.

* 6. august 2012 – Frida (nedbør, fare for oversvømmelser og jordras): Vestfold, Buskerud.

* 3. januar 2012 – Emil (vind): Vest-Agder.

* 25. desember 2011 – Dagmar (vind, høy vannstand): Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag, Finnmark.

* 25. desember 2011 – Cato (høy vannstand): Nordland, Troms, Finnmark.

* 25. november 2011 – Berit (høy vannstand): Kysten fra og med Møre og Romsdal til og med Finnmark.

* 26. januar 2010 – Ask (vind): Nordland, Troms og Finnmark.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon