Palestinas president Mahmoud Abbas talte under et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

President Donald Trumps plan for Midtøsten er et forsøk på å hindre at palestinerne får en uavhengig stat, hevder president Mahmoud Abbas i FNs sikkerhetsråd.

– Dette er en israelsk-amerikansk plan med det formål å sette en stopper for spørsmålet om Palestina, sa Abbas da han tirsdag ba Sikkerhetsrådet om å forkaste den amerikanske presidentens såkalte fredsplan.

Abbas ba den såkalte Midtøsten-kvartetten – USA, Russland, EU og FN om å arrangere en internasjonal konferanse for å jobbe for tostatsløsningen som kreves i en rekke FN-resolusjoner.

annonse

Mens presidenten viste fram et stort kart av Israel og Palestina, slik det ble presentert i Trumps plan, kalte han det for en «sveitserost».

– Hvem av dere ville ha godtatt en lignende stat og lignende forhold?

Abbas sier videre at fred med Israel fremdeles kan oppnås, men viser til at Trumps plan var et forslag som palestinerne ikke har vært involvert i å utarbeide.

Naboer
annonse

Trump presenterte planen sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu ved sin side i Det hvite hus i januar.

Planen tar Israels parti på nesten alle stridspunkter i den langvarige konflikten og åpner for at Israel kan annektere store deler av den okkuperte Vestbredden.

– Vi har bare ett valg: Vi er nødt til å være partnere, vi må være naboer, hver av oss i et eget, suverent land. La oss bevare forpliktelsen til dette rettferdige alternativet før det er for sent, sa Abbas, som la til at Trumps plan verken kan føre til fred eller sikkerhet eller innfri håpet om en tostatsløsning.

Israelsk kritikk

Israels FN-ambassadør Danny Danon kritiserer Abbas og sier at hvis han virkelig ønsker fred, så burde han vært i Jerusalem og snakket med Netanyahu i stedet for å ta turen til New York.

– Bare når han går av, kan Israel og palestinerne bevege seg framover, sa Danon.

Han anklaget videre Abbas for å glorifisere og oppmuntre til terror, selv om presidenten minutter tidligere sa at «vi bekjemper terrorisme, vi er ikke terrorister».

annonse

USAs FN-ambassadør Kelly Craft unngikk spørsmålet om hvorvidt Abbas bør sitte ved forhandlingsbordet.

– Det vi virkelig støtter for øyeblikket, er det å ha to parter sammen ved bordet, og å være i stand til å diskutere hvordan vi på best mulig måte kan legge til rette for denne planen, sa Kelly.

– Det er en visjon. Det er ikke en avtale, understreket hun.

Kuttet kontakt

Palestinerne har avvist alle henvendelser fra Trump i arbeidet med planen. Abbas unnlot imidlertid å fordømme Trump i talen i Sikkerhetsrådet tirsdag.

– Jeg vet ikke hvem som ga ham disse rådene. Den president Trump som jeg møtte, var ikke sånn, sa Abbas.

I desember 2017 anerkjente Trump Israels krav på Jerusalem som «evig og udelelig hovedstad», til protester fra palestinerne og verdenssamfunnet. De fastholder at Øst-Jerusalem er ulovlig okkupert og må være gjenstand for forhandlinger mellom israelere og palestinere.

Resolusjon i det blå

Trump kuttet også bistanden til FN-organisasjonen som bistår palestinske flyktninger, og palestinerne har for lengst slått fast at USAs tid som nøytral fredsmekler i Midtøsten er over.

De forsøker nå å mobilisere bred internasjonal støtte i sin motstand mot planen, foreløpig med begrenset suksess. FNs sikkerhetsråd var tirsdag ventet å stemme over en resolusjon som motsatte seg Trumps plan.

Men diplomater sier at avstemningen er utsatt etter at protester fra blant andre europeiske medlemmer, som støtter en tostatsløsning basert på grensene fra før 1967.

Den arabiske liga ga enstemmig full støtte til palestinernes motstand, men USAs nære allierte Egypt og Saudi-Arabia la til at de setter pris på Trumps innsats og ba om nye forhandlinger.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon