Australsk høyesterett har slått fast at to aboriginske menn ikke kan utvises. Advokat Claire Gibbs har forsvart de to mennene i rettssaken. Foto: Rod McGuirk / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Australske myndigheter har forsøkt å utvise to kriminelle aboriginer med delt tilhørighet. Høyesterett har slått fast at det har ikke myndighetene makt til.

Daniel Love er statsborger i Papua Ny-Guinea, og Brendan Thoms er fra New Zealand. De har begge vært fengslet for vold.

Begge to identifiserer seg som aboriginske australiere, har en forelder hver som er urfolk, og har bodd i Australia siden de var barn. De mener de kanskje ikke er statsborgere, men heller ikke kan regnes som innvandrere. De har nå fått medhold i høyesterett.

annonse

Aboriginer har holdt til i Australia i mer enn 60.000 år, mens grunnloven i landet først ble nedskrevet i 1901. Dommerne delte seg 4-3, og flertallet mente aboriginske australiere ikke kan regnes for utenlandske statsborgere i henhold til grunnloven, og derfor heller ikke kan utvises.

– Høyesterett har bestemt at aboriginske australiere er beskyttet mot utvisning. De kan ikke lenger bli fjernet fra landet de kjenner og har en svært nær tilknytning til, sa forsvarer Claire Gibbs.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon