Personer i beskyttelsesdrakter utenfor et hotell som er omgjort til isolat i Wuhan i Kina. Foto: Chinatopix / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Coronaviruset kan spre seg til omtrent to tredjedeler av verdens befolkning hvis den ikke kan kontrolleres, ifølge Hongkongs ledende folkehelseepidemiolog.

Hans advarsel kom etter at lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO) sa at nylige tilfeller av coronaviruspasienter som aldri hadde besøkt Kina, kan være «toppen av isfjellet». Den lange inkubasjonstiden på opp mot 24 dager gjør at folk som ikke har symptomer kan smitte andre i lang tid.

Professor Gabriel Leung, styreleder for folkehelsemedisin ved Hong Kong University, sier ifølge The Guardian at det overordnede spørsmålet nå er å finne ut størrelsen og formen på isfjellet. De fleste eksperter tror at hver person smittet vil fortsette å overføre viruset til omtrent 2,5 andre mennesker. Beregninger viser at så mange som 60-80% av verdens befolkning dermed kan bli smittet om ikke drastiske tiltak settes inn.

annonse

Les også: Amerikansk senator med skremmende advarsel om coronaviruset

Foreløpig har dødsfallene vært på ca. to prosent, men Leung antar at det er nærmere en prosent når også de milde tilfellene som ennå ikke er identifisert tas med i beregningen. Den mest kritiske fasen inntreffer 5-7 dager etter at de første symptomene kommer. Det er gjerne influensalignende symptomer med feber, sår hals, hoste og slapphet.

Professor Leung er på vei til et møte i Verdens Helseorganisasjon i Geneve der pandemien skal diskuteres.

– Seksti prosent av verdens befolkning er et forferdelig stort antall, sa Leung til Guardian i London på vei til ekspertmøtet. Han mener det viktigste nå er å finne ut om de tiltakene Kina har iverksatt virker, og om de kan iverksettes i andre deler av verden.

annonse

Epidemiologer og datamodellerere prøvde å finne ut hva som sannsynligvis skulle skje.

– Kommer 60-80% av verdens befolkning til å bli smittet? Kanskje ikke. Kanskje dette kommer i bølger. Kanskje viruset vil dempe dens dødelighet fordi det absolutt ikke hjelper det hvis det dreper alle i veien, fordi det også blir drept, sier Leung.

Les også: Coronaviruset kan skape en global krise – og du er neppe forberedt

Eksperter må nå finne ut om om begrensningene i sentrum av Wuhan og andre byer har redusert smitten. «Har disse massive folkehelsetiltakene, den sosiale distanseringen og mobilitetsbegrensningene fungert i Kina?» spør han. «I så fall, hvordan kan vi rulle dem ut andre steder, eller er det ikke mulig?»

Massivt antall døde

annonse

Med en dødsrate på en prosent og 60 prosent av verdens befolkning smittet, vil det kunne innebære at 45 millioner mennesker dør. Men i Wuhan har nesten 20 prosent av de som har blitt smittet blitt sendt til intensivavdelingen. Det er kun god behandling som har gjort at mange har overlevd. Dersom et enormt antall mennesker smittes, vil det ikke være behandling til alle. Dødsraten kan derfor øke. Det er heller ingen garanti for at viruset ikke vil mutere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon