Nikolai Astrup (H) viser frem nøklene sine etter nøkkeloverrekkelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Nå melder han seg ut av eksklusiv herreklubb. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Nicolai Astrup (H) var Stortingets rikeste med en bokført formue på 342 millioner kroner da han i 2015 ble inntatt som nytt medlem i den eksklusive herreklubben Norske Selskab.

I 2018 ble Astrup utnevnt til utviklingsminister, uten at han av den grunn fant det nødvendig å melde seg ut av klubben som kun er åpen for mannlige medlemmer.

I høst skrev Resett om bråket som oppsto i Norske Selskap etter at en e-post fra klubbens styre åpnet for debatt rundt klubbens holdning til kvinnelige medlemmer. Det ble opprettet en komité for å utrede saken, bestående av Per Meinich (formann), Christian Ringnes, Cato Schiøtz og Jørn Holme. De ba om innspill per e-post.

annonse

Det ble ramaskrik, og komitéen ble avviklet etter kun to møter.

«Etter det Resett kjenner til opplevde flere av medlemmene forsøket på å åpne for kvinner som et kupp fra styrets side. Det vises blant annet til at medlemmene som skulle sitte i komiteen var håndplukket for sitt syn på at Norske Selskab skulle åpne for kvinner.»

Kvinnebråk i eksklusiv norsk herreklubb

annonse

Litt senere ble det kjent at direktøren for Fritt ord, Knut Olav Åmås, lovte at han aldri skulle returnere til herreklubbens lokaler. Bakgrunnen var nettopp bråket rundt forsøket på å åpne for kvinnelige medlemmer.

Les også: Direktøren av Fritt ord avlyser foredrag i herreklubb siden de ikke aksepterer kvinnelige medlemmer

Bekreftet medlemsskapet

Dagbladets økonomimagasin Børsen tok nylig kontakt med Astrup, som nå er kommunal- og moderniseringsminister. Astrup bekreftet da sitt medlemsskap og at han fortsatt besøkte klubben sporadisk. Han skal som statsråd ha spist lunsj i klubben ved en anledning.

Astrup avviste i en e-post at det var problematisk å opprettholde medlemskapet i «den lukkede herreklubben med en lang rekke superrike, advokater og investorer på medlemslista», som er Børsens beskrivelse av Norske Selskab. Astrup understreket at eventuelle habilitetsspørsmål blir vurdert fra sak til sak.

– Hvilke tanker gjør du deg om debatten som har rast i Norske Selskab om kvinneutvalget som ble lagt ned før det var kommet i gang?

– Det er uheldig at utvalget som ble nedsatt for å vurdere kvinnelig medlemskap ble nedlagt før det kom i gang. For min egen del mener jeg det bør åpnes for kvinnelige medlemmer, skrev Astrup – mens han ennå var medlem.

Helomvending

annonse

Børsen tok deretter kontakt med statsminister Erna Solberg for å få hennes vurdering av at en statsråd var medlem i en klubb som ikke tillot kvinnelige medlemmer.

Deretter fikk Børsen en ny e-post fra Astrup. Nå hadde han endret mening:

– Etter en samlet vurdering har jeg besluttet å melde meg ut av Norske Selskab. Det skyldes blant annet prosessen rundt spørsmålet om kvinnelige medlemmer.

Solberg sier hun tar beslutningen til etterretning, og understreker at dette er en beslutning Astrup har tatt på egen hånd. Hun legger til at hun selv har takket nei til å holde foredrag i Norske Selskab, nettopp fordi de ikke er åpne for kvinnelige medlemmer.

Ikke et habilitetsproblem

Hans Petter Graver er jusprofessor og ekspert på habilitet. Han sier at medlemskap i lukkede klubber og nettverk ikke er problematisk i lys av habilitetsreglene, som generelt handler om familiebånd, nære vennskap, eierskap og verv.

annonse

– Men om det ellers er problematisk at en statsråd er medlem i en slik klubb? Vel, det blir et politisk spørsmål, som jeg ikke skal mene noe om, sier Graver.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon