- Resett - https://resett.no -

Utrygt for kvinner i Amsterdam, ordføreren lover tiltak

Byrådet i Amsterdam er veldig bekymret for sikkerheten til jenter og kvinner. Jenter og unge kvinner blir i økende grad utsatt seksuell trakassering eller vold. Nå varsler byens ordfører tiltak.

Forskning viser at 51 prosent av kvinnene i Amsterdam har opplevd trakassering på gaten. For aldersgruppen 15 til 34 år er denne andelen 81 prosent. En stor økning i seksuell trakassering og vold kan også observeres på nettet, skriver De Telegraaf [1].

Amsterdam er hovedstaden i Nederland. Byens ordfører Femke Halsema [2] tilhører De Grønne (GroenLinks), som er et miljøparti med klar venstreprofil. I en uttalelse beskriver hun situasjonen i Amsterdam som «virkelig alarmerende og nesten håpløs på grunn av en negativ spiral av overgrep og vold, noen ganger utvidet over flere generasjoner».

annonse

Det mest utrygge stedet for kvinner er hjemme, mange av gjerningsmennene er eks-partnere eller familiemedlemmer. Registrerte voldsepisoder i hjemmet i Amsterdam økte med 7 prosent på ett år: fra 6183 i 2017 til 6 608 i 2018.

Les også: Nederland: Ekstremister styrer muslimsk skole [3]

Lanserer kampanje

annonse

Halsema lanserer derfor en kampanje rettet mot ofre for seksuell trakassering og vold, på gaten eller på nettet. Et av målene er å få flere til å anmelde overgrep, slik at politiet og påtalemyndigheten kan foreta etterforskning.

Samtidig letes det etter trygge steder hvor ofrene kan bli tatt vare på, gjerne utenfor byen.

– Sosialarbeidere og foreldre har ofte liten kontroll, og det ser også ut til å være mangel på profesjonell evne, problemene er ikke er tilstrekkelig anerkjent og ulike myndighetene jobber parallelt, uten å samarbeid, sier Hanselma.

Hanselma har tidligere lansert planer om å stenge ned byens prostitusjonskvartal Red Light District [4]. Grunnen var blant annet manglende respekt for kvinnelige sexarbeidere, som ble behandlet som en turistattraksjon.

Hva er årsakene?

Det er flere årsaker til økningen i seksuell trakassering og vold, mener Halsema. Hun nevner «klassiske mønstre av maktulikhet, basert på tradisjon eller fysisk styrke», men også «reaksjonære idéer om likestilling mellom menn og kvinner».

Hanselma viser også til en studie som peker på «kommende religiøse fundamentalistiske og sekulære høyreekstreme bevegelser gir næring til og rettferdiggjør kvinnehat og trusler».

Men hun er også konkret nok til å nevne innvandrerrelaterte forhold som tvangsekteskap og omskjæring av kvinner.

annonse

LGBT

Om situasjonen for LBGT-samfunnet i det tidligere LGBT-paradiset Amsterdam sier ordføreren:

– Det samme gjelder LGBTQI+ -personer. Å gå hånd i hånd kan være risikabelt. Bare ved å være deg selv kan din sikkerhet og fysiske integritet stå på spill.

Amsterdam har allerede innført et forbud mot trakassering, men loven håndheves ikke i hovedstaden fordi lagmannsretten i Haag avgjorde tidligere at den lignende Rotterdam-bestemmelsen ikke er gyldig.

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474