Tallet på døde i virusutbruddet i Kina har passert 1.000, opplyser kinesiske myndigheter. I den hardt rammede provinsen Hubei har dødstallet økt med over 100 på ett døgn. Her desinfiseres stengte butikker i storbyen Wuhan. Foto: Cheng Min / Xinhua via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

WHO er bekymret for en ny spredningsfase der Wuhan-viruset sprer seg mellom folk som ikke har vært i Kina. En britisk superspreder har smittet folk i tre land.

Den britiske mannen som har smittet minst elleve andre mennesker, har ikke vært i Kina. Han ble smittet på en konferanse i Singapore og tok deretter med seg smitten på ferie i den franske delen av Alpene, før han ble diagnostisert i Storbritannia.

Fem personer er innlagt på sykehus i Frankrike, fem i Storbritannia og én på Mallorca i Spania.

annonse

WHO-sjefen Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer mot at dette kan være gnisten som tenner en større brann.

– Men enn så lenge er det bare en gnist. Vårt fokus er fortsatt å begrense smitten, sier Ghebreyesus.

I Storbritannia er det registrert åtte tilfeller, og myndighetene advarer om at utbruddet av Wuhan-viruset er en alvorlig trussel.

Over 1.000 døde av Wuhan-viruset
annonse

Samtidig har tallet på døde i virusutbruddet i Kina passert 1.000, opplyser kinesiske myndigheter. Over 42.600 er smittet av det nye coronaviruset.

Det eksakte tallet på døde på landsbasis i Kina økte til 1.016 tirsdag. Økningen kommer etter at det ble meldt om 108 nye dødsfall. 103 av dem i Hubei-provinsen, der utbruddet startet.

I den daglige oppdateringen bekrefter helsemyndighetene i Hubei at 2.097 flere personer er smittet av det nye coronaviruset i provinsen. Til sammen er det nær 2.500 nye smittede i hele Kina.

Det bringer tallet på bekreftede smittetilfeller i Kina opp i mer en 42.600. Tallet er basert på tidligere tall offentliggjort av myndighetene.

Flere tiltak

Viruset dukket først opp på et marked i byen Wuhan i Hubei-provinsen, der det ble solgt en rekke levende dyr og dyreprodukter, trolig også utrydningstruede pangoliner.

Kinas president Xi Jinping møtte mandag medisinsk personell og pasienter på et sykehus i Beijing. Han sa at Kina var klar til å innføre flere tiltak for å begrense spredningen av viruset, opplyser den statlige kringkasteren CCTV.

25 land er så langt rammet av Wuhan-viruset. WHO har nå utplassert en gruppe spesialister i Kina ledet av Bryce Aylward, som også ledet innsatsen under ebolaepidemien i Vest-Afrika mellom 2014 og 2016.

Helseledere i Hubei-provinsen har fått sparken

annonse

De to øverste lederne for helsevesenet i Hubei-provinsen i Kina har fått sparken i kjølvannet av virusepidemien, melder statskontrollerte kinesiske medier.

Kommunistpartiets avdeling i Hubei besluttet mandag at de to øverste lederne for provinsens helsekomité, Zhang Jin og Liu Yingzi, må gå av. Lederen for Kinas nasjonale helsekomité, Wang Hesheng, kommer til å overta begge rollene, melder CCTV.

Samtidig sender Beijing-regjeringen en høytstående tjenestemann, Chen Yixin, til Wuhan for å lede arbeidet med å få epidemien under kontroll.

Det nye coronaviruset ble først registrert i millionbyen Wuhan i Hubei. Lokale myndigheter er blitt satt under press etter at de først forsøkte å legge lokk på meldingene om et nytt og ukjent coronavirus.

Legen som i desember advarte kolleger mot viruset, ble straffet for å ha spredt det som ble hevdet å være falsk informasjon. Han er nå død etter å ha blitt smittet mens han behandlet pasienter som var blitt syke av viruset.

Myndighetene i Wuhan har også fått kritikk for å ha gjennomført et offentlig arrangement med middag for 40.000 familier få dager før det ble forbudt å reise til og fra byen.

annonse

Siden desember er over 42.000 personer smittet av viruset i Kina, og over 1.000 av dem er døde.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon