- Resett - https://resett.no -

Krekars advokat vil begjære midlertidig forføyning mot utvisning

Advokat Brynjar Meling sier beslutningen om å utlevere Krekar til Italia er trist for rettssikkerheten i Norge.

– Når vedtaket er endelig kommer vi til å begjære midlertidig forføyning om at det ikke skal effektueres før vi har fått en rettslig prøving av vedtaket. Jeg synes det er trist at Monica Mæland starter sin karriere som justisminister med å begå en så stor feil som dette, sier Meling til Rett24 [1].

Advokat Brynjar Meling har varslet nye rettslige skritt og om nødvendig ta saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

annonse

Justis- og beredskapsdepartementet besluttet onsdag å utlevere mulla Krekar til Italia.

Frp-jubel over Krekar-beslutning

Tre uker etter at Frp gikk ut av regjeringen, har Justisdepartementet besluttet å utlevere mulla Krekar. En viktig, god og klok avgjørelse, mener Frp.

annonse

– For en som husker tilbake til begynnelsen av 2000-tallet og hele forhistorien med Krekar, er det selvsagt en spesiell og god dag når vi nå kan registrere at man endelig får utlevert ham, sier Frps justispolitiske talsperson på Stortinget, Per-Willy Amundsen, til NTB.

Justis- og beredskapsdepartementet har besluttet å utlevere Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, til Italia, meldte TV 2 onsdag.

Å få sendt ham ut av landet har vært en kampsak for Frp i mange år. Men selv om partiet hadde justisministeren i over seks år, kom beslutningen først da Høyre overtok departementet.

– Det hadde selvsagt vært morsomt om det var en Frp-statsråd som hadde satt det endelige punktumet. Men vi er trygg på at dette ikke hadde skjedd uten at Frp hadde vært med i regjering, sier Amundsen.

Han føler seg overbevist om at utleveringen nå blir en realitet. Advokat Brynjar Meling har imidlertid varslet nye rettslige skritt og om nødvendig ta saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Det er hans frihet å gjøre, men det vil ikke ha oppsettende virkning. Beslutningen vil bli effektuert, sier Amundsen.

annonse

Justis- og beredskapsdepartementet har besluttet å utlevere Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, til Italia.

– Det er rettskraftig avgjort at vilkårene for å utlevere Ahmad er til stede, opplyser departementet til TV 2 [2].

Hvis vedtaket påklages, er det Kongen i statsråd som endelig avgjør spørsmålet om utlevering. Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, har varslet nye runder i retten med midlertidig forføyning, stevning og eventuelle anker dersom departementet kom til at Krekar kan sendes til Italia.

Han har også varslet at han vil anke saken inn til Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Najmuddin Faraj Ahmad (63), kjent som mulla Krekar, ble 15. juli pågrepet av politiet etter at en italiensk domstol samme dag dømte ham til tolv års fengsel for terrorforbund. Ifølge italienske myndigheter ledet Krekar et terrornettverk kalt Rawti Shax. Den italienske dommen er ikke rettskraftig.

Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Han ble i 2003 pågrepet og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Siden har han vært involvert i en rekke rettssaker, blant annet om hvorvidt han kan utvises.

Krekar ble i 2003 varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet, etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

Fakta om mulla Krekar

* 63 år gammel kurder fra Nord-Irak. Egentlig navn Najmuddin Faraj Ahmad.

* Født 7. juli 1956. Til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken ble henlagt, men Krekar ble vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet samme år, etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

* Kan ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.

* Tiltalt, dømt, men også og frikjent flere ganger for trusler.

annonse

* 12. november 2015 ble Krekar pågrepet i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax og krever ham utlevert.

* Rettssaken mot Krekar og fem andre tiltalte skulle ha startet i Bolzano i mars 2017, men ble utsatt gjentatte ganger.

* Krekar fikk utstedt norske reisedokumenter, men nektet å reise til Italia ettersom norske myndigheter ikke ville garantere ham returreise.

* 15. juli 2019 ble Krekar dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging av domstolen i Bolzano. Dommen er anket og dermed ikke rettskraftig.

* Krekar ble pågrepet av PST samme kveld på bakgrunn av en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter.

* 1. november 2019 besluttet Oslo tingrett at vilkårene for å utlevere Krekar til Italia er til stede. Krekar anket kjennelsen.

* 3. desember 2019 konkluderte Borgarting lagmannsrett med å forkaste anken. Krekars forsvarer varsler at kjennelsen ankes til Høyesterett.

Fakta om utleveringssaken mot mulla Krekar

* Najmuddin Faraj Ahmad (63), kjent som mulla Krekar, ble 15. juli i fjor pågrepet av politiet etter at en italiensk domstol samme dag dømte ham til tolv års fengsel for terrorforbund.

* Høyesterett forkastet 14. januar anken fra mulla Krekar i utleveringssaken.

* 12. februar opplyste Justisdepartementet at de har besluttet at Krekar kan utleveres til Italia.

* Hvis vedtaket påklages, er det Kongen i statsråd som endelig avgjør spørsmålet om utlevering.

* Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, har varslet nye runder i retten med midlertidig forføyning, stevning og eventuelle anker. I tillegg vil han bringe saken inn for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

* Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Han ble i 2003 pågrepet og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Siden har han vært involvert i en rekke rettssaker.

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474