Redaktør Erik Waatland i bransjenettstedet Medier24. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er så man nesten får litt medlidelse med ham, redaktøren i Medier24 – Erik Waatland, når han går så høyt på banen mot Resett.

Aner vi en liten gutt, som så inderlig ønsker seg en større plass enn i lille Medier24, og som til vanlig ikke får nok oppmerksomhet?

Så har da altså NTB «felt sin dom» over Resett, og man krever fra nyhetsbyrået at Resett stenger alle kommentarer, der NTB-saker benyttes.

annonse

Det er et veldig spesielt krav å komme med, da det struper norsk ytringsfrihet på en lite konstruktiv måte.

NTBs «dom» kommer i bakkant av at Resetts redaktør Helge Lurås atter en gang ble nektet plass i redaktørforeningen.

Et friskt og viktig pust inn i en syk, norsk presse

annonse

Men nok om redaktørforeningen og NTB, og over Erik Waatland.

Han virker besatt av at Resett ikke må lykkes, og følger dermed eksakt i samme fotspor som sin forgjenger Gard L. Michalsen. Waatland skriver blant annet på egen nettside om dette med at redaktørforeningen sa nei til Lurås:

«Etter å ha fulgt Resett tett siden oppstarten, er jeg ganske tydelig: Resett driver ikke med journalistikk. Og derfor er det riktig å holde dem utenfor

For egen del har jeg jobbet i norsk presse i en eller annen tilknytning i nærmere 35 år i skrivende stund, hvorav 22 år i NRK.

Jeg har også fulgt Resett med glede siden starten 28. august i 2017, og jeg skjønte med en gang at dette var et friskt pust i norsk presse, og at det var en «underdog», som kom til å få mye motbør av den etablerte pressen.

Historien viser jo at så er tilfelle helt opp i våre dager med redaktøreningens «nei» og det merkelige påfunnet fra NTB om at kommentarer skal forbys på NTB-saker benyttet av Resett.

I motsetning til Waatland, som ser ut til å mene at norske pressefolk er «hvite riddere med høyverdige motiver» så mener jeg for egen del at norske journalister ikke klarer å frigjøre seg tilstrekkelig fra eget politisk ståsted langt der ute til venstre, og at de har sviktet jobben sin som «den 4. statsmakt» og «vaktbikkje».

Etter min oppfatning svikter journalistene og redaktørene i Norge grovt både når det gjelder den helt nødvendige granskende journalistikken som skulle ha vært gjort knyttet til innvandring og integrering og i spørsmålet rundt klima.

annonse

Da norske journalister i fjor var samlet i Bergen under Mediadagene viste det seg at de satt med en politisk tilhørighet langt til venstre for oss vanlige velgere, og vi snakker altså om at journalistene i fjor ville ha stemt:

Rødt 12%, SV 21,1 %, AP 22,3 %, MDG 13,3 %, Sp 7,1%, Venstre 5,7 %, KrF 2,5 %, Høyre 13,3 % og FrP 1,8 %.

Med utgangspunkt i hva journalistene selv har av politiske preferanser, og hva vi ser det leveres av kampanjesaker knyttet til «vellykket integrering» og «klimakrise rett rundt hjørnet», vil det for mange av oss se ut til at det er en sammenheng mellom eget politisk ståsted og journalistikken som leveres.

Norske medier i avis, radio og tv underslår viktige nyhetssaker og «sminker sannheten» helt i tråd med ståstedet i de politiske partiene de egentlig ønsker seg skal styre på Stortinget.

Mitt inntrykk er at Resett utgjør en viktig faktor i et samfunn som hittil har tålt ytringsfrihet, men der vi nå ser spor av ideer som skremmer mange, nemlig at det skal legges lokk på visse debatter.

Den etablerte pressen tar lite til motmæle mot de signalene som sendes om å kvele ytringsfriheten, blant annet servert av elementer i den sittende regjeringen, og i så måte er Resett også en viktig motvekt.

annonse

Norsk presse driver skjult aktivisme

Erik Waatland skriver ellers:

«Etter å ha fulgt Resett tett siden oppstarten, er jeg ganske tydelig: Resett driver ikke med journalistikk. De har ikke en presseetisk agenda. De jobber med aktivisme

Det står ham fritt å mene akkurat det, men det ser altså ut til at Waatland er helt blindet av fortreffeligheten i den etablerte pressens egne rekker, og at det der ikke drives «aktivisme».

Alle vi som har lest norske aviser i noen tiår, sett tv og hørt radio vet at den sannheten som fortelles i de etablerte mediehusene må vi ta med en klype salt. Elementer av nyhetene, som langt på vei ville ha klargjort at vi er på feil spor med hensyn til innvandring og sviktende integrering, utelates.

annonse

Jeg kaller slik «sminking av nyheter» for «aktivisme» og Resett er blant de såkalt «alternative mediene» som har gjort oss klar over at det pågår en fryktelig farlig desinformasjon i norsk presse generelt, som langt på vei truer demokratiet.

Hvis norsk presse hadde gjort jobben sin og pekt på de åpenbare svakheter som år etter år krever milliarder av kroner til innvandring, migranter og mislykket integrering, som nødvendigvis må gå på bekostning av noe annet, ville politikere ha måttet vise handlekraft og da med motsatt fortegn av i dag.

I dag legger norske politikere seg flate for kritikk om at de opptrer umenneskelig, uverdig, rasistisk og med islamofobi som bakteppe, bare det stilles spørsmål ved den enorme pengebruken knyttet til de som ankommer landet med betegnelsene flyktning, migrant eller innvandrer.

Og det er norsk presse som er pådriver for denne galskapen, og etter min forståelse er dette basert på personlig politisk ståsted hos journalistene og holdninger i redaksjonene.

Vi har sett fra Sverige at redaksjoner har hetset mennesker, som har stilt spørsmål ved den store tilstrømningen av migranter, flyktninger og innvandrere til Sverige og hvordan det påvirker samfunnet. Når da noen i en slik redaksjon endelig tar opp spørsmålet om hvorfor mange mennesker opplever Sverige som «endret på en uheldig måte» blir vedkommende journalist frosset ut.

Meningspolitiet er sterkt også i redaksjonene her i landet, og derfor ser vi også lite til den kritiske journalistikken som rettes mot de fleste andre forhold i samfunnet – men som jeg opplever journalister feiger så til de grader ut på med hensyn til innvandring, integrering og klima.

Når Waatland snakker om «aktivisme» hos Resett ser det ut til at han er fullstendig blind for den farlige aktivismen i norsk presse som pågår dagstøtt innen ovennevnte temaer.

Liten gutt som vifter med armene

Foruten å følge med på Resett, og fra tid til annen levere meningsinnlegg her spesielt med fokus på den elendige jobben en feig, norsk presse gjør på forannevnte områder, har jeg også fulgt med på Medier24 siden oppstart.

Dette er jo ikke noe annet enn en navlebeskuende nettportal for journalister og redaktører, som digger å se sitt eget navn knyttet til en eller annen jobb de slutter eller begynner i. Det har jo ikke vært noen utvikling der siden oppstart i desember 2014.

En markant endring er at Medier24 kjører en del artikler i betalingsportal, uten at saker som legges ut der ser ut til å være annet enn for spesielt interesserte. Dette er snevert så det holder, og gir ingen tyngde til å ha sterke meninger om Resett.

Nettopp med bakgrunn i hvor snevert det hele er i stoffutvalget i Medier24, er det grunn til å tro at Erik Waatland drømmer seg bort til en større plass i en større redaksjon, og han sitter da som en liten gutt på skolebenken som vil ha frøkens oppmerksomhet og vifter ivrig med armen.

«Vil jeg bli sett nå, når jeg klinker til mot Resett?»

«Blir jeg lagt merke til av de store nå, når jeg pisser på Helge Lurås?

Erik Waatland skriver:

«Gang på gang har jeg skrevet om Resett – og meningsmaskinen deres – som hevder de driver med «usensurerte nyheter» – som om vi andre driver med sensurerte nyheter?»

Og han fortsetter:

«Jeg har fulgt nettstedet siden oppstarten i 2017 og min faglig konklusjon er som følger:

Helge Lurås kan ikke journalistikk, virker ikke interessert i etikk – og bør derfor holdes utenfor de privilegiene som norske journalister har når de skal bedrive maktkritikk gjennom redaksjonelle flater

Når vi leser slikt må vi ta inn over oss, at dette er en redaktør i en bitteliten nisje-avis, som for de aller fleste av oss ikke betyr noen verdens ting.

Når Waatland skriver disse ordene om sin «faglige konklusjon» får jeg nesten litt medlidenhet med ham, for hvem er det egentlig som bryr seg?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon