Lederen for Antirasistisk senter (Center for anti-racism), Rune Berglund Steen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Antirasistisk senter (ARS) definerer islamkritikere og «generelle innvandringsmotstandere» som høyreekstreme i skolemateriell for 8.-10.-klassinger. Hva definisjonen av begrepene er, forklares ikke.

I en tekstboks under hovedtema «Høyreekstremisme i Norge i dag», heter det følgende:

«Visste du at…? Vi kan dele det høyreekstreme miljøet inn i fire hovedgrupper: nynazister, generelle innvandringsmotstandere, islamkritikere og muslimske ekstremister. De siste årene har det vært en markant økning i aktiviteten til norske høyreekstreme.»

annonse
Skjermdump fra aldrimer22juli.no.

Ikke bare defineres islamkritikere som høyreekstremister, men ARS sidestiller islamkritikere med «muslimske ekstremister».

Les også: Antirasistisk senter koblet Frp til fascisme på nettside beregnet på ungdomsskoleelever 

Konspirasjonsteorier

Videre i teksten gjør ARS et forsøk på feste tekstens omtalte høyreekstreme grupper som tilhengere av konspirasjonsteorier. Den ukjente forfatteren skriver at høyreekstreme grupper allierer seg med jøder som et våpen mot muslimer.

annonse

«Visste du at…? Alle de nevnte høyreekstreme gruppene har det til felles at i kjernen av hva de tror på ligger det konspirasjonsteorier om hvordan verden egentlig fungerer. Man har forestillinger om hemmelige møter hvor verdens fremtid bestemmes og forklaringer på hvordan helt urelaterte hendelser «egentlig» henger sammen. Det nyeste skuddet på treet med høyreekstreme er ulike organisasjoner som har islamofobi som sitt hovedfokus. Da er det naturlig nok muslimer som er lagt til for hat. Jødene sees her på som allierte eller et våpen å bruke mot muslimene, gitt konflikten mellom Israel og de arabiske landene.»

Les også: Antirasistisk senter anmelder HRS for å ha publisert illustrasjon 

Ukjente kilder

Artiklene på ARS’ nettsted Aldrimer22juli.no, som består av skolemateriell for ungdomsskoleelever, har ingen kildehenvisninger. Nettstedet oppgir heller ikke hvem som er forfatter av tekstene deres.

Nettstedet er utviklet for å bidra til undervisning av barn fra 1.-10. trinn, samt i den videregående skolen. På portalsiden for lærere står det følgende:

annonse

«Sidene er en ressurs til bruk i undervisningen, artiklene er for det meste skrevet av fagfolk på de ulike områdene. Innholdet i artiklene er etterrettelig og er tilpasset de enkelte trinn. Nettsiden er utviklet med støtte fra Utdanningsdirektoratet.»

Resett har kontaktet Antirasistisk senter og Kunnskapsdepartementet for en kommentar til saken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon