Boris Johnson. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Finansminister Sajid Javids demonstrative avgang skapte torsdag oppstyr rundt en ellers planlagt ommøblering i statsminister Boris Johnsons regjering.

En justering av mannskapet etter den solide valgseieren i desember var ventet, men finansministerens sorti kom som lyn fra klar himmel. Hans navn var ikke med i spekulasjonene om endringer, og han smilte selv bredt da han entret Downing Street nr. 10 torsdag formiddag.

Kort tid etter bekreftet en talsmann at Javid hadde fratrådt sin stilling.

annonse

Nå har Johnson måttet sette inn en ny person i regjeringens nest mektigste posisjon, og det bare én måned før framleggelsen av det britiske statsbudsjettet. Den nye finansministeren er Rishi Sunak, den avtroppendes nestleder i departementet.

Intern strid

Britiske medier peker på krangling mellom Javid og statsministerens innflytelsesrike og frittgående rådgiver Dominic Cummings som en mulig forklaring. Javid skal ifølge andre presseoppslag ha vært skeptisk til økte statlige låneopptak for å finansiere Johnsons rundhåndede valgløfter i milliardklassen.

Nyhetsbyrået Press Association siterer en anonym kilde som opplyser at Javid trakk seg i protest da Johnson torsdag ba ham om å sparke alle sine spesialrådgivere og erstatte dem med nye rådgivere håndplukket av Statsministerens kontor.

annonse

– Finansministeren svarte at ingen minister med selvrespekt ville godta slike betingelser, sier kilden.

Flere overraskelser

En annen som overraskende måtte gå, var Nord-Irland-minister Julian Smith.

Smith har fått skryt for rollen han spilte i å få det nordirske selvstyret på beina igjen i januar. Men avtalen han bidro til å forhandle fram, skal ifølge avisa The Times ha inneholdt punkter som overrumplet statsministeren.

Johnson kvitter seg også med næringsminister Andrea Leadsom, miljøvernminister Theresa Villiers og boligminister Esther McVey. Alle de tre kvinnene sier de har fått sparken.

Maktgrep

Utskiftingene har vært på blokka siden Johnsons valgseier og har etter sigende vært ment å styrke statsministerens grep om makten. Men Johnsons plan skal hele tida ha vært å beholde alle de mest sentrale statsrådene.

Utenriksminister Dominic Raab, innenriksminister Priti Patel, justisminister Robert Buckland og regjeringens brexitplanlegger Michael Gove blir alle sittende.

annonse

Endringene kommer like før oppstart av intense forhandlinger mellom EU og Storbritannia om en ny frihandelsavtale.

Johnson utpekte torsdag også en ny leder for den store klimakonferansen som skal holdes i Glasgow i november, også kalt COP26. I forrige uke fikk Claire O’Neill avskjed etter kort tid i jobben. Nå skal næringslivsminister Alok Sharma ha ansvar for forberedelsene fram mot konferansen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon