Homoseksuelle menn i Kamerun får informasjon om hvordan de kan beskytte seg mot HIV-smitte. Foto: STR / AFP
annonse

77 prosent av alle som får diagnosen HIV i Sverige har innvandrerbakgrunn.

Dette viser en ny artikkelserie om HIV i Europa. For EU som helhet står migranter bak 40 prosent av HIV-tilfellene. Sverige ligger helt på topp av denne listen med 77 prosent, skriver Politico. I Romania er migrantandelen kun 5 prosent.

I nabolandet Finland er migrantandelen blant nye HIV-tilfeller 30 prosent, mens i Danmark er andelen 53,7 prosent. Politico skriver dessuten at migrantandelen kan være undervurdert på grunn av manglende informasjon om opprinnelsesland i en del av tallmaterialet.

annonse

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver om situasjonen i Norge:

«110 (58 %) av de 191 tilfellene meldt i 2018 var innvandrere smittet før ankomst Norge, 58 kvinner og 52 menn. Det er en økende tendens til at innvandrere som blir testet i Norge allerede har blitt testet HIV-positive i tidligere hjemland. Av de 110 innvandrerne meldt i 2018 smittet før ankomst Norge var 52 kjent HIV-positive før de kom.»

Les også: Hvorfor er ubeskyttet homo-sex viktigere for helseministeren enn livsviktig kreftmedisin?

annonse

Det er særlig migranter fra afrikanske land sør for Sahara som er rammet av HIV. Globalt sett står disse landene for hele 70 prosent av verdens HIV-tilfeller, noe som også merkes blant migrantene som kommer til Europa.

Antall HIV-tilfeller synker i de fleste land i Europa, men Sverige har opplevd en stigende tendens de siste ti årene.

Kilde: Politico

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse