- Resett - https://resett.no -

Sverige: Migranter står bak stor andel av nye HIV-tilfeller

77 prosent av alle som får diagnosen HIV i Sverige har innvandrerbakgrunn.

Dette viser en ny artikkelserie om HIV i Europa. For EU som helhet står migranter bak 40 prosent av HIV-tilfellene. Sverige ligger helt på topp av denne listen med 77 prosent, skriver Politico [1]. I Romania er migrantandelen kun 5 prosent.

I nabolandet Finland er migrantandelen blant nye HIV-tilfeller 30 prosent, mens i Danmark er andelen 53,7 prosent. Politico skriver dessuten at migrantandelen kan være undervurdert på grunn av manglende informasjon om opprinnelsesland i en del av tallmaterialet.

annonse

Folkehelseinstituttet [2] (FHI) skriver om situasjonen i Norge:

«110 (58 %) av de 191 tilfellene meldt i 2018 var innvandrere smittet før ankomst Norge, 58 kvinner og 52 menn. Det er en økende tendens til at innvandrere som blir testet i Norge allerede har blitt testet HIV-positive i tidligere hjemland. Av de 110 innvandrerne meldt i 2018 smittet før ankomst Norge var 52 kjent HIV-positive før de kom.»

Les også: Hvorfor er ubeskyttet homo-sex viktigere for helseministeren enn livsviktig kreftmedisin? [3]

annonse

Det er særlig migranter fra afrikanske land sør for Sahara som er rammet av HIV. Globalt sett står disse landene for hele 70 prosent av verdens HIV-tilfeller, noe som også merkes blant migrantene som kommer til Europa.

Antall HIV-tilfeller synker i de fleste land i Europa, men Sverige har opplevd en stigende tendens de siste ti årene.

Kilde: Politico

 

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474