Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Fra Somalia vil det kunne være mulig å få hjelp fra den norske ambassaden i Nairobi i Kenya. 

I januar ble det kjent at Somalia vurderer å hente tilbake somaliske kvinner som befinner seg i Syria, samt kvinner av somalisk opprinnelse, som de to Syria-søstrene Rahma og Ugbad Sadiq. 

Derfra vil det kunne være mulig for de to å reise tilbake til Norge, som de forlot i 2013 for å reise til Syria. 

annonse

Utenriksdepartementet viser i sitt svar til at man fraråder alle reiser til Somalia og oppfordrer de som allerede er i disse områdene til å forlate området. Det understrekes også at norske myndigheters muligheter til å hjelpe norske statsborgere er «ytterst begrenset». 

Les også: Ina Marie Nordbotn fra Verdal ble IS-kone (+)

Det kan imidlertid være mulig for norske statsborgere å få hjelp til å komme seg hjem, også om de har mistet sine norske pass. 

– Norske borgere som har mistet sine pass i utlandet må ta kontakt med nærmeste norske utenriksstasjon. Ambassaden i Nairobi har ansvar for Somalia.

Hvilken konsulær bistand som kan tilbys, vil avhenge av den konkrete situasjonen til den enkelte, sier underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde til Resett.

Det kan også være mulig for jentene å ta seg til Kenya med et somalisk pass, om de får visum til landet. I utgangspunktet har de samme rett som andre til å søke om norske pass. 

– Enhver norsk borger har anledning til å søke om pass ved personlig oppmøte ved en utenriksstasjon. Søknaden vil bli behandlet etter reglene i passloven.

Hun viser til at passloven paragraf fem har restriksjoner på hvem som kan få pass. Her vises det blant annet til at etterlyste personer og personer som er besluttet pågrepet ikke skal få reisedokumenter. 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon