Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Jeg registrerer at Helge Lurås for andre gang blir nektet medlemskap i Norsk Redaktørforening, blant annet med det argument at Resett bruker anonyme kommentatorer som får komme med «sterke personangrep», ifølge NRK.

Den som har lest årgangsaviser fra Norge fra årene før, under og etter krigen vet at det var vanlig å skrive anonymt kommentarstoff. Avisene ligger klare både på mikrofilm og i digitale baser på nettet for den som vil undersøke gehalten i dette.

Artikkelen forsetter under.

annonse

Pressestøtten er ment å opprettholde gammelmedienes kontroll over hva folk blir fortalt

Jeg skal nøye meg med ett eksempel her. På 1930-tallet signerte Ingvald Garbo (faren til mangeårig Venstre-leder Gunnar Garbo) sine kommentarer under vignetten «Dagens epistel» i Ap-avisen «Bergens Arbeiderblad», anonymt med pseudonymet «Nota Bene». Dette kunne være om helt dagligdagse saker, men også høyst politiserte kronikker om for eksempel borgerkrigen i Spania eller nazistene og Hitler. Bruk av pseudonym var vanlig i kommentarstoff på denne tiden. Det var bare en håndfull mennesker som visste hvem «Nota Bene» var, før han ble arrestert, dømt og henrettet av okkupasjonsmakten for distribusjon av illegale aviser.

Illegale aviser ble jo også skrevet utelukkende av anonyme skribenter som sa det offentligheten ikke tolererte, men som mange ønsket å høre. Uten sammenligning mellom Resett og illegale aviser for øvrig, kan man slik sett si at anonyme kommentarer står i en gammel tradisjon i Norge. Med andre ord er Norsk Redaktørforenings argument her temmelig søkt.

annonse

Om Resett har gått over streken med «sterke personangrep» kan man påpeke det og sette det på tabbekvoten, liksom man er villig til å gjøre med andre medium. VG har jo ikke blitt kastet ut av Norsk Redaktørforening på grunn av Giske-saken, selv om den representerer et grovt brudd med presseetiske regler og dessuten er felt av VG selv og PFU.

Stilles det høyere etiske krav til Resett enn til andre aviser?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon