Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
annonse
annonse

Kampanjen mot klimaendringer har ført til utbygging av stadig nye vindkraftverk. Vindmøllene blir stadig høyere og bladene lengre. De største vindmøllene er nå 260 meter høye, med 107 meter lange rotorblader. På Hitra ruver de 180 meter over bakken. Men rotorbladene kan ikke gjenvinnes og utgjør et kjempestort miljøproblem.

Problemet har vært kjent lenge. Etter sin levetid kan ikke de mange tonn tunge glassfibervingene gjenbrukes. De må lagres på en fylling kastes eller brennes, og er ikke lenger så bra for miljøet. Antallet som må håndteres som skrot øker ettersom et stadig økende antall vindmøllene når slutten på sin levetid, som regel mellom 10-20 år.

Bloomberg har en artikkel om problemet. Bare i USA må man kvitte seg med 8000 rotorblader hvert år de neste fire år. I EU er antallet 3800 i året. Men i takt med den økende byggingen vil også antallet som må skrotes stige kraftig i årene som kommer. Det bygges ti ganger så mange vindturbiner nå som for et tiår siden.

annonse

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon