Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

Hatefulle ytringer, falske nyheter og ytringsfrihet under press blir sentralt for den nye ytringsfrihetskommisjonen som skal ledes av Kjersti Løken Stavrum.

Kulturminister Abid Raja (V) presenterte fredag den nye kommisjonen.

Med seg får Løken Stavrum blant andre rapperen Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra gruppen Karpe, mediekritiker Anki Gerhardsen, samfunnsdebattant Kjetil Rolness og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

annonse

– Kommisjonens medlemmer gjenspeiler mangfoldet i det norske samfunnet. Felles for medlemmene er at de har et sterkt engasjement for ytringsfriheten, og at de – på hvert sitt felt – har markert seg i samfunnsdebatten, sier Raja.

– Ytringsfrihet under press

Kommisjonen skal blant annet ta for seg tiltak mot falske nyheter. Det var Rajas forgjenger Trine Skei Grande (V) som i fjor høst kunngjorde at regjeringen ville nedsette en slik kommisjon.

Bakgrunnen var at de siste årenes revolusjon innen medier og kommunikasjonsteknologi har styrket ytringsfriheten, men også satt den under press.

Mangfoldig gruppe
annonse

Løken Stavrum, som er tidligere redaktør og medieleder, og i dag er administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, får med seg en mangfoldig gruppe på til sammen 18 medlemmer i arbeidet.

Bland dem er også redaktør Bård Borch Michalsen, Adele Matheson Mestad, direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter, og Rødt-politiker Mimir Kristjansson.

– Våre muligheter til å ytre oss og motta informasjon er dramatisk endret siden 1999 da den forrige kommisjonen la fram sin innstilling. Denne kommisjonens oppdrag er å kartlegge de nye vilkårene for ytringsfrihet og bidra til nødvendige endringer og avklaringer, sier Løken Stavrum.

Fremme deltakelse i samfunnsdebatten

En sentral oppgave for kommisjonen er å vurdere tiltak for å fremme bred deltakelse i samfunnsdebatten og tiltak for å motvirke spredning av hatefulle ytringer i sosiale medier.

De skal også drøfte nye medier med portvaktfunksjoner, som noen sosiale medier, kan bidra til at disse funksjonene blir praktisert i tråd med prinsippene om ytringsfrihet, etterrettelighet og uavhengighet.

Raja viser til at kommisjonen skal se hen til både sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammer i diskusjonen rundt ytringsfrihet.

Fakta om Ytringsfrihetskommisjonen

Kulturdepartementet har oppnevnt en ytringsfrihetskommisjon med følgende medlemmer:

annonse

* Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør, Oslo (leder)

* Ragna Aarli, professor, Bergen

* Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, artist, Oslo

* Eirin Eikefjord, journalist, Bergen

* Anki Gerhardsen, frilansjournalist, Bodø

* Nils Johan Heatta, instituttleder, Kautokeino

annonse

* Bente Kalsnes, førsteamanuensis, Oslo

* Sebastian Klein, pedagogisk leder, Trondheim

* Mimir Kristjansson, politiker, Stavanger

* Adele Matheson Mestad, direktør, Oslo

* Bård Borch Michalsen, førstelektor, Harstad.

annonse

* Steinar Jørgensen Olsen, arbeidende styreleder, Kristiansand

* Shabana Rehman, daglig leder, Spydeberg

* Begard Reza, generalsekretær, Oslo

* Kjetil Rolness, skribent, Oslo

* Vebjørn Selbekk, sjefredaktør, Moss

* Jan Inge Sørbø, professor, Volda

* Sarah Zahid, student, Bergen

Kilde: Regjeringen

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon