Pasienter med alkoholproblemer sto for den største andelen selvmord med 46,5 prosent. De fleste tar livet av seg noen måneder etter at behandlingen er avsluttet. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
annonse
annonse

Folk som har fått hjelp av helsevesenet for rusproblemer, har over 16 ganger høyere selvmordsrate enn normalen.

Nær to per tusende pasient som har vært i rusbehandling de siste tolv månedene, tar livet av seg årlig.

– Det er en overraskende høy selvmordsrate sammenlignet med befolkningen generelt, sier psykologspesialist Fredrik Walby til Klassekampen.

annonse

Walby har ledet arbeidet med en ny rapport om selvmord blant ruspasienter.

I rapporten har forskere for første gang sett på selvmordsraten blant pasienter som har mottatt hjelp gjennom spesialistjenestene for rusbehandling. Det behandles cirka 33.000 ruspasienter innenfor spesialisthelsetjenesten årlig. Forskerne har sett på 480 selvmord i pasientgruppen fra 2009 til 2017.

Pasienter med alkoholproblemer sto for den største andelen selvmord med 46,5 prosent. De fleste tar livet av seg noen måneder etter at behandlingen er avsluttet. Walby ble overrasket over hvor høy selvmordsraten viste seg å være, men har lenge visst at rusmidler og selvmord henger sammen.

annonse

– Rus øker impulsivitet og senker terskelen for suicidal atferd generelt. Veldig mange av dem med rusproblemer har også psykiske problemer, ofte angst og depresjon, samt en lang rekke livsbelastninger.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon