Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay
annonse
annonse

Cirka 500 millioner lysår fra jorden kommer det – presist som en klokke – et radiosignal hver 16. dag. Signalene, kjent som radioglimt, er et av de merkeligste mysteriene i verdensrommet.

Nøyaktig hva som skaper dem og hva de er, har ikke forskere fått et svar på ennå. Det første radioglimtet ble oppdaget først i 2006, etter en gjennomgang av arkivmateriale ved Parks-observatoriet i Australia. Siden ble det klart at slike glimt er tilsynelatende sjeldne. I løpet av de neste ti årene ble det bare observert 16 slike glimt.

Les også: Kina beskylder USA for å ruste opp i verdensrommet

annonse

Men i august 2019 kunne et kanadisk forskerteam melde om en stor økning i antall registrerte repeterende radioglimt. Det er disse glimtene forskere nå har funnet at treffer jorden som en klokke.

Ifølge forskerteamet treffer signalene jorden over en periode på fire dager, før de tilsynelatende forsvinner i tolv dager – deretter gjentar dette seg om og om igjen, i en 16,35-dagers syklus.

– Vår konklusjon er at dette er første gang et slikt repeterende radioglimt noensinne er oppdaget. Perioden er en viktig ledetråd for å finne hva som skaper disse radioglimtene, skriver forskerne i artikkel.

annonse

Les også: NATO utvider til verdensrommet

Forskerne er helt uvitende om hvem eller hva som produserer signalet.

En hypotese har vært at de forårsakes av enorme objekter som kolliderer – som svarte hull eller nøytronstjerner – men virker usannsynlig, gitt det repeterende mønsteret.

Et annet forskerteam argumenterer for at signalet kan bli produsert av en stor stjerne og en neutronstjerne som går i bane rundt hverandre.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon