Magdi Ytreeide Abdelmaguid (t.v.) skal bidra i den nye Ytringsfrihetskommisjonen. Her med kollega Chirag Rashmikant Patel i Karpe. Foto: Gitte Johannessen / NTB
annonse
annonse

Kommisjonens medlemmer skal gjenspeile mangfoldet i det norske samfunnet, sier kulturminister Abid Raja til NRK.

Blant de utvalgte til å jobbe med ytringsfrihetens kår i Norge er Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra rapduoen Karpe Diem. Andre medlemmer av den nye kommisjonen er sosiologen Kjetil Rolness og politikeren Mimir Kristjánsson. I alt skal kommisjonen bestå av 18 mennesker, og Kjersti Løken Stavrum er utpekt som leder. Løken Stavrum er tidligere leder av Oslo redaktørforening, og ble i 2003 kåret til «årets kvinnelige medieleder».

Les også: Kjersti Løken Stavrum blir leder i Ytringsfrihetskommisjonen – Karpe-Magdi også medlem

annonse

Reaksjoner

Spesielt utnevnelsen av Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra Karpe Diem skaper reaksjoner. Bakgrunnen er at Karpe Diem har publisert en del nokså skarpe tekster. Hanni Afsar, som blant annet skriver for HRS, er irritert på Facebook:

«Da er ytringsfrihetskommisjonen på plass. Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra gruppen Karpe er med på laget. Vi har ikke glemt låten «Attitudeproblem» med antisemittisk tankegods hvor «jøde» og «bøg» blir negativt ladede ord på lik linje med ordene «bikkje», «fitte», «kødd». I låten insinueres det at Israels general og politiker Ariel Sharon er mye verre enn «tisper» og «bikkjer». Klassisk naziretorikk.

annonse

Kommisjonen skal blant annet se på tiltak mot falske nyheter. De skal bruke sine kunnskaper og engasjement til å utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet.

Gud bedre. Hva Omar Ytreeide Abdelmaguid skal bidra med er ikke godt å si, som til de grader har misbrukt ytringsfriheten.»

Les også: Vi trenger ingen lov om hatkriminalitet

Under følger et utdrag fra teksten i låten «Attitudeproblem»:

Shamener, det er’ke kjønn jeg mener
Det er’ke tispe eller pød jeg mener
Eller bikkje eller bøg eller skjøge jeg mener
Eller fitte eller jøde eller kødd jeg mener
Shamener, en vits er en vits, Ariel Sharon
Og dette er bars, bars, bars, ikke en saklig sjargong

Karpe har også fantasert rundt det å utøve vold eller seksuelle aktiviteter mot kjente og navngitte Frp-politikere. I låten «Toyotaen til Magdi» synger de blant annet om å få oralsex av «den merra» Mette Hanekamhaug:

Det blir dagen jeg får head av Mette Hanekamhaug,
og vi ruller rundt i Toyotan til Magdi med den merra,
og vi mater deg jalebi og pakora i den kjerra

Hanekamhaug lot seg forøvrig ikke krenke, og forsøkte faktisk å kjøpe billett til en konsert med bandet.

annonse

Og i 2004 rappet de følgende, i «Kunsten å være inder»:

Jeg og Magdi har en bra plan som Egon,
vi trenger bare noen gærninger som tør å være med på’n.
For hvis du tør å ta livet av Carl Ivar,
da har du mere guts og baller enn hva vi har.

Rasismeparagrafen

Så spørs det om Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid vil gå i bresjen for en avskaffelse av den omstridte «rasismeparagrafen», paragraf 185:

Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler. Den som i andres nærvær forsettlig eller grovt uaktsomt fremsetter en slik ytring overfor en som rammes av denne, jf. annet ledd, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres

annonse

a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,
b) religion eller livssyn,
c) homofile orientering, eller
d) nedsatte funksjonsevne.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon