Illustrasjonsfoto: Alastair Pike / AFP
annonse
annonse

To engasjerte religionskritikere med innvandrerbakgrunn står frem og forteller om sensur og personangrep etter religionskritikk i ulike Facebook-grupper.

I et meningsinnlegg i Dagbladet forteller samfunnsdebattant Abdi Abdulkadir om sin opplevelse, etter at han fremmet et standpunkt om å ha et kritisk blikk på islamske dogmer i en gruppe for norsk-somaliere på Facebook.

– Julaften kastet jeg en brannfakkel inn i en somalisk Facebook-gruppe. Jeg la ut et intervju av doktorgradsstipendiat Farhan Shan, som mente at Koranen måtte leses kritisk. Han mente at dagens islamske praksis og fortolkning var strippet for kritisk blikk, og at mange muslimer bare repeterer det læreren sier, uten å vite hvorfor.

annonse

Les også: Vårt Land: Koranbrenning er ikke religionskritikk

Arvefordeling

Videre tok Abdulkadir også for seg vers fra Koranen om arvefordeling mellom menn og kvinner, der det heter at menn skal ha dobbelt så mye arv som sine søstre. Han mener at dette er galt, og konstaterte også dette i gruppen. Denne islamkritikken fikk mange av gruppens medlemmer til å steile, og flere tok til personangrep mot Abdulkadir. Innlegget hans ble etter hvert slettet av gruppens administratorer, med begrunnelse i at man «fryktet bråk». 

annonse

– Jeg har ikke blitt noe særlig preget av dette. Jeg var klar på forhånd om de mulige følgene da jeg uttrykte meg på en slik kritisk måte. Flere i det norsk-somaliske miljøet har forsøkt å løfte denne debatten og blitt trakassert på nett og i det virkelige liv. På denne måten har man hindret en viktig debatt om identitet og religion, som jeg mener er viktig å ta. Vi må treffe tiden vi lever i uten å gi avkall på vår tro, sier Abdulkadir til Utrop.

– I Somalia er det overveldende flertallet muslimer, og islamretningen som praktiseres knyttes sterkt opp til identitet. Fra barnsben av blir man fortalt at man er muslim, og at man gjør og tenker utifra en «muslimsk identitet». En slik tankegang gjør at folk ikke klarer å skille mellom religion og enkeltmenneske. Folk ser på religionskritikk som kritikk av enkeltpersoner og hele miljøet.

Blasfemi

Også norsk-pakistanske Shakeel Rehman har opplevd sensur for å ha publisert såkalt blasfemi, etter at han delte en karikaturtegning av en guddommelighet i menneskeskikkelse som tok avstand fra terroren mot Charlie Hebdo, i en Facebook-gruppe for norsk-pakistanere. Postingen medførte at han ble utestengt fra gruppen, noe administrator Mohsan Raja mener kommer av regelbrudd.

– Gruppen vår er ment å være et saklig diskusjonsforum, ikke et sted hvor man skal såre eller fornærme andres religiøse følelser. Rehman har ved flere anledninger skapt en dårlig diskusjonstone, vært nedlatende og fornærmende, og derfor ble han kastet ut, sa Raja til Utrop i den forbindelse.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon